Nikka Vonens Pigeinstitutt: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
(lenke)
Linje 1: Linje 1:
'''Nikka Vonens pigeinstitutt''' ble grunnlagt i 1871 på gården Steia ([[Dale i Sunnfjord]]) av Nikoline (Nikka) Vonen. Undervisningen omfattet engelsk, tysk, historie, norsk, musikk, religion og matematikk. Fritiden ble brukt til lek og dans.
'''Nikka Vonens pigeinstitutt''' ble grunnlagt i 1871 på gården Steia ([[Dale i Sunnfjord]]) av [[Nikka Vonen|Nikoline (Nikka) Vonen]]. Undervisningen omfattet engelsk, tysk, historie, norsk, musikk, religion og matematikk. Fritiden ble brukt til lek og dans.


==Bygninger==
==Bygninger==

Sideversjonen fra 31. mai 2016 kl. 14:12

Nikka Vonens pigeinstitutt ble grunnlagt i 1871 på gården Steia (Dale i Sunnfjord) av Nikoline (Nikka) Vonen. Undervisningen omfattet engelsk, tysk, historie, norsk, musikk, religion og matematikk. Fritiden ble brukt til lek og dans.

Bygninger

  • Hovedhuset var var stort og hadde mange rom, men søknaden til skolen var så stor at den måtte utvides i 1875. Det ble da bygd en egen skolebygning.
  • Vaskehuset ble bygd omkring 1880. Huset ble bygd som vaskehus for skolen. Fra huset gikk det ei steintrapp ned til elva. Klærne ble hengt over elven på en stokk. I huset var det grue og bryggekjele til koking av kledene.

Lærere

Nikka Vonen

Nikoline Vonen, (født 14.november 1836, død 1933). Hun var datter av korpssmed og klokkemaker Bertel Johannesson Vonen (1799–1868) Da hun var 11 år ble hun sendt til "Pensionat og Skole for Pigebørn av den bedre Classe" i Davik i Nordfjord. Hun var kjent for sin store interesse av å samle dialekt og ord fra bygden. Hun var senere også elev ved en guvernanteklasse ved Nissens Pigeskole" i Kristiania, dagens Hartvig Nissens skole. Nikka var en naturelsker, hun likte fotturer i fjellene. Hun var også en av de første kvinnene som nådde toppen av Galdhøpiggen.

Soknepresten i Fjaler, Anton Kleppestø, skrev følgende minneord etter hennes død:

"Hun innskrenket sig ikke bare til å meddele kunnskaper, men hovedsaken var for henne å gjøre elevene sine skikket for livet. Hennes undervisning og oppdragelse var i beste forstandoppøvelse i livskunst. Med henne er en av de mest særmerkte kvinner vårt land har eid, vandret bort".

Kilder