Nikolaikirken (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 8. okt. 2014 kl. 13:23 av Cnyborg (Samtale | bidrag) (Galleri)

(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til: navigasjon, søk
Ruinene av Nikolaikirken under utgravningene i 1920. Fra Edv. Bull: Oslos historie, 1922.
Området hvor Nikolaikirken sto.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Nikolaikirken var ei kirke i middelalderens Oslo. Den lå like vest for ClemenskirkenSørenga. Den var viet til St. Nikolas av Myra, skytshelgen for blant annet sjøfolk og unge klerker. I et brev fra 1297 fortelles det at Bekkelaget lå under Nikolaikirkens sogn, hvilket tyder på at den var sognekirke for befolkningen sør for byen.

Peter Blix fant i 1879 murrester fra en steinkirke, og graver i tilknytning til denne, og disse ruinene har blitt identifisert som Nikolaikirken. Den var en liten, langstrakt kirke, med kor i samme bredde som skipet. Det er usikkert om det var et vesttårn eller ikke. Det finnes ingen synlige rester, ettersom ruinen ble fjerna under anleggsarbeidene da jernbanen ble lagt gjennom området.

Kirkegården

Man har lenge trodd at kirkegården ble helt fjerna under anleggsarbeidene på 1800-tallet, men en ny utgravning leda av Egil Bauer i 2014 avslørte at det ikke var tilfelle. Mer enn 100 skjeletter ble funnet. De er trolig gravlagt mellom omkring 1200 og slutten av 1300-tallet. Ettersom det ikke er vanlig med gravgods i kristne gaver er det få andre funn, men arkeologene avdekka blant annet en amulett av blått glass med et kors og fire mennesker som motiv.

Galleri

Kilder

Eksterne lenker

Koordinater: 59.904206° N 10.76471° Ø