Nils J. Hunstad: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Lagt inn "nytt" verv + lenker)
(tillegg)
Linje 9: Linje 9:


Etter krigen gjorde Hunstad militær karriere og innehadde flere høyere stillinger og ble utnevnt til generalmajor i [[1953]]. Han er av mange holdt som en av hjembyens store sønner, og er gravlagt på Tofta gravlund.
Etter krigen gjorde Hunstad militær karriere og innehadde flere høyere stillinger og ble utnevnt til generalmajor i [[1953]]. Han er av mange holdt som en av hjembyens store sønner, og er gravlagt på Tofta gravlund.
Lokalhistoriker, major [[Olav Ravn]] har sagt følgende om Hunstads innsats som bataljonssjef i kampene ved [[Narvik]] [[1940]]:
«Han var en fremragende feltmann, 4-klasses skytter og konkurranseløper på ski. Han var ikke populær, men dog respektert og avholdt av underordnede. Han var kjent for å ha en hard og krevende lederstil, hans personlige styrke medførte kanskje at han av og til ventet for meget av sine soldater og avdelinger. Han var svært nøye på å hjelpe og ta vare på sine soldater. I kamp var han som regel i fremste linje hvor han selv kunne vurdere situasjonen og rettlede underavdelingene. Hans evne som skarpskytter, som han ofte demonstrerte ved fronten, var legendarisk. Han blir av flere av deltakerne i felttoget vurdert som en av landets dyktigste bataljonssjefer.»




Linje 15: Linje 19:
*Informasjon fra [[Troms Høyre]].
*Informasjon fra [[Troms Høyre]].
*Harstad Tidende november 1939
*Harstad Tidende november 1939
*Hovland, Torkel:General ''Carl Gustav Flischer - Storhet og fall''. Aschehoug 2005.


{{DEFAULTSORT:Hunstad, Nils Jacob}}
{{DEFAULTSORT:Hunstad, Nils Jacob}}

Sideversjonen fra 29. okt. 2009 kl. 11:35

Mal:Thumb høyre Nils Jacob Hunstad, generalmajor (1885-1978), født og oppvokst i Harstad. Krigsskolens øverste avdeling 1917, kaptein fra 1924 og bataljonssjef i fremste kamplinje ved kampene på Narvik-fronten 1940. Hunstad var forretningsfører (disponent) for Harstad Tidende fra 1924 til han ble arrestert av tyskerne for motstandsarbeid i 1941. Han ble tre ganger valgt til ordfører i Harstad i perioden 1932–1945. - Alltid for partiet Høyre.

I 1925 ble han oppstilt som førstemann på en felles storingsvalgliste for Frisinnede Venstre og Troms Høire, men ble ikke valgt.

Da Harstad og Omegns Forsvarsforening ble stiftet i 1936 var Hunstad en av initiativtagerne.

Etter krigen gjorde Hunstad militær karriere og innehadde flere høyere stillinger og ble utnevnt til generalmajor i 1953. Han er av mange holdt som en av hjembyens store sønner, og er gravlagt på Tofta gravlund.


Lokalhistoriker, major Olav Ravn har sagt følgende om Hunstads innsats som bataljonssjef i kampene ved Narvik 1940: «Han var en fremragende feltmann, 4-klasses skytter og konkurranseløper på ski. Han var ikke populær, men dog respektert og avholdt av underordnede. Han var kjent for å ha en hard og krevende lederstil, hans personlige styrke medførte kanskje at han av og til ventet for meget av sine soldater og avdelinger. Han var svært nøye på å hjelpe og ta vare på sine soldater. I kamp var han som regel i fremste linje hvor han selv kunne vurdere situasjonen og rettlede underavdelingene. Hans evne som skarpskytter, som han ofte demonstrerte ved fronten, var legendarisk. Han blir av flere av deltakerne i felttoget vurdert som en av landets dyktigste bataljonssjefer.»


Kilde

  • Reppen, Gunnar: Trykkerier og aviser i Harstad. Harstad 2007.
  • Informasjon fra Troms Høyre.
  • Harstad Tidende november 1939
  • Hovland, Torkel:General Carl Gustav Flischer - Storhet og fall. Aschehoug 2005.