Norsk Operaselskap

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Norsk Operaselskap hadde sin avskjedsforestilling i Folketeaterbygningen i februar 1958. Her salen sett fra scenen.

Norsk Operaselskap eksisterte i årene 1950 til 1958 var var på mange måter Den Norske Operas forløper. Det var et privat aksjeselskap, som med statlig og kommunal støtte organiserte opera- og ballettforestillinger i Oslo og andre byer i Norge. Selskapet ble stiftet med formål å etablere en ren musikkscene i Oslo som basis for riksoperavirksomhet.

Selskapet ble drevet av impresarioen Gunnar Brunvoll, hans bror operasangeren Jonas Brunvoll og den ungarskfødte dirigenten Istvan Pajor. Foruten den faste kjernen Pajor og sangerne Jonas Brunvoll, Ruth Linge, Gerhard Lech-Hanssen var virksomheten basert på frilansere.

Norsk Operaselskap produserte tilsammen 15 kjente operaverk, som Aida, Bortførelsen fra Seraillet, Cavalleria rusticana (også sendt på turne), Don Juan og Boris Godunov, samt flere ballettforestillinger som Rhapsody in Blue og Måneskinnssonaten.

Selskapet var viktig for utviklingen av ballett i Norge, og samarbeidet fra starten med Rita Tori og hennes ballettskole. Fra 1953 kom også et samarbeid med Gerd Kjølaas og Den Norske Ballett (tidligere Ny Norsk Ballett). Blant de ledende danserne var Mette Møller, Jorunn Kirkenær og Aloysius Valente.

Selskapet la ned sin virksomhet da Den Norske Opera ble etablert, og hadde sin siste forestilling i Folketeaterbygningen i februar 1958 med den første oppsetningen i Norge av Boris Godunov av Modest Mussorgskij, før denne scenen ble overtatt av den nye operaen og selskapet gikk inn i den nye operaen. Gunnar Brunvoll ble ansatt som intendant i Den Norske Opera, senere direktør og også operasjef i årene 1973–1977.

Kilder