Forskjell mellom versjoner av «Norsk dokumentdata»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(oppretting av siden)
 
(noe formatering)
Linje 1: Linje 1:
Etableringen av Norsk dokumentdata i [[1973]] representerte en avgjørende milepæl i utviklingen av norsk bibliotekforskning. ND var et forsknings- og utdanningsprogram under NTNF - Norges teknisk-naturvitenskapelige forskningsråd. Entreprenøren bak dette programmet var [[Per Ongstad]] - seinere dosent ved bibliotekutdanninga i Oslo. Norsk dokumentdata drev dels forsknings- og utviklingsarbeid knyttet til bibliotekautomatisering, dels en aspirantutdanning på hovedfagsnivå - et utdanningsprogram som var forløperen til dagens masterutdanning i bibliotek- og informasjonsvitenskap.  
+
Etableringen av '''[[Norsk dokumentdata]]''' i [[1973]] representerte en avgjørende milepæl i utviklingen av norsk bibliotekforskning. ND var et forsknings- og utdanningsprogram under NTNF - Norges teknisk-naturvitenskapelige forskningsråd. Entreprenøren bak dette programmet var [[Per Ongstad]] - seinere dosent ved bibliotekutdanninga i Oslo. Norsk dokumentdata drev dels forsknings- og utviklingsarbeid knyttet til bibliotekautomatisering, dels en aspirantutdanning på hovedfagsnivå - et utdanningsprogram som var forløperen til dagens masterutdanning i bibliotek- og informasjonsvitenskap.  
  
Dokumentdataprogrammet ble nedlagt i begynnelsen av [[1983]]. Programmets oppdragsvirksomhet ble videreført ved at [[Statens Bibliotekhøgskole]] (SBH) fikk opprettet en avdeling kalt [[BRODD - Bibliotekhøgskolens rådgivnings- og oppdragsavdeling]], og dets undervisningsvirksomhet ble videreført i form av SBH's nye hovedfagsstudium innen informasjonskunnskap og edb. En del gjenstående midler etter Norsk dokumentdata ble avsatt i et fond som eksisterte til slutten av 1980-tallet. Arkivsakene fra fondet er registrert etter arkivet til Norsk dokumentdata. Ingen arkivsaker fra BRODD er avlevert. ([http://arkivportalen.no/arkivportalen-web/side/aktor/detaljer?aktorId=no-a1450-01000000376900 Kilde]). (Kilde: [http://www.bokogbibliotek.no/norsk-bibliotekforskning-de-som-gikk-foran Audunson: De som gikk foran (2010)]).
+
Dokumentdataprogrammet ble nedlagt i begynnelsen av [[1983]]. Programmets oppdragsvirksomhet ble videreført ved at [[Statens Bibliotekhøgskole]] (SBH) fikk opprettet en avdeling kalt [[BRODD - Bibliotekhøgskolens rådgivnings- og oppdragsavdeling]], og dets undervisningsvirksomhet ble videreført i form av SBH's nye hovedfagsstudium innen informasjonskunnskap og edb. En del gjenstående midler etter Norsk dokumentdata ble avsatt i et fond som eksisterte til slutten av 1980-tallet. Arkivsakene fra fondet er registrert etter arkivet til Norsk dokumentdata. Ingen arkivsaker fra BRODD er avlevert. (
 +
 
 +
== Kilder og litteratur ==
 +
 
 +
*[http://arkivportalen.no/arkivportalen-web/side/aktor/detaljer?aktorId=no-a1450-01000000376900 Arkivportalen]
 +
*[http://www.bokogbibliotek.no/norsk-bibliotekforskning-de-som-gikk-foran Audunson: ''De som gikk foran'', 2010.]
 +
 
 +
[[Kategori:Etableringer i 1973]]
 +
[[Kategori:Bibliotek]]

Revisjonen fra 2. mar. 2016 kl. 09:04

Etableringen av Norsk dokumentdata i 1973 representerte en avgjørende milepæl i utviklingen av norsk bibliotekforskning. ND var et forsknings- og utdanningsprogram under NTNF - Norges teknisk-naturvitenskapelige forskningsråd. Entreprenøren bak dette programmet var Per Ongstad - seinere dosent ved bibliotekutdanninga i Oslo. Norsk dokumentdata drev dels forsknings- og utviklingsarbeid knyttet til bibliotekautomatisering, dels en aspirantutdanning på hovedfagsnivå - et utdanningsprogram som var forløperen til dagens masterutdanning i bibliotek- og informasjonsvitenskap.

Dokumentdataprogrammet ble nedlagt i begynnelsen av 1983. Programmets oppdragsvirksomhet ble videreført ved at Statens Bibliotekhøgskole (SBH) fikk opprettet en avdeling kalt BRODD - Bibliotekhøgskolens rådgivnings- og oppdragsavdeling, og dets undervisningsvirksomhet ble videreført i form av SBH's nye hovedfagsstudium innen informasjonskunnskap og edb. En del gjenstående midler etter Norsk dokumentdata ble avsatt i et fond som eksisterte til slutten av 1980-tallet. Arkivsakene fra fondet er registrert etter arkivet til Norsk dokumentdata. Ingen arkivsaker fra BRODD er avlevert. (

Kilder og litteratur