Norske Kvinners Sanitetsforening

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Anna Singstad, sanitetssøster fra Snåsa. I halsen har hun den velkjente NKS-nålen.

Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS) er Norges største kvinneorganisasjon. Organisasjonen ble stiftet 26. februar 1896 på initiativ fra Norsk kvinnesaksforening, blant annet av Fredrikke Marie Qvam. Qvam var formann frem til 1933.

NKS sin logo - rotfestet i mer enn 100 års historie

Mal:Thumb høyreHovedmålet med organisasjonen var opprinnelig å sørge for utdanning av sykepleiere til Hærens sanitet, i tilfelle arbeidet med unionsoppløsningen skulle lede til krigshandling. Arbeidet ble imidlertid snart utvidet til mange områder: kampen mot tuberkulose, opprettelse av lokale sanitetsforeninger, førstehjelpskurs, barnehager, drift av sykehus og så videre.
NKS opprettet i 1914 en "Kontrollstasjon for mor og barn", noe som ble forløperen til de nå kommunalt drevne helsestasjonene som har fått svært stor betydning for barselomsorg og spebarnspleie i Norge.

Det har vært og er fremdeles lokale avdelinger av NKS over hele Norge. De har i 2011 over 50 000 medlemmer, organisert i omkring 1000 lokale lag.

I gamle Sparbu kommune i Nord-Trøndelag gikk også mannfolka med i «Saniteten», forteller vår pålitelige kilde; Hans Magnus Ystgaard, men så viser det seg at dette ikke var noe særsyn for sparbyggene; da saniteten kom i gang i Ogndal kommune ble karfolka med der også "De kom gjerne mot slutten av møtet og fikk servert kaffe", forteller Ella Holdaas mangeårig medlem av Ogndal Sanitetsforening.

En folkebevegelse i ordets rette forstand.

Les mer på wikien

Eksterne lenker