Olav Harald Ulstein

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Olav Harald Ulstein er født på Hareid i 1963. Sammen med foreldrene flyttet han til Sykkylven som 3. klassing.

På Aure skule møtte han Jarle Eidheim som den gode læreren. Eidheim fulgte opp Olavs store interesse - naturen. Som liten hadde Olav en unik interesse for alt som hadde med natur og hav å gjøre. I tidlige barneår kunne han stå i vinduet i lange tider av gangen og bare registrere havet – havet som brukte kreftene på å sende kaskader av vann høyt opp i lufta. Han sier sjøl at han var ”låst” på naturens enorme krefter.

Familien flytta inn i nytt hus i Skogvegen i Sykkylven i 1974. Som ungdom i Sykkylven fortsatte han å være mer enn gjennomsnittlig interessert i naturen. Han forteller at det var særlig fugler som fanget interessen en tid. Han kunne alt i fugleboka utenat, og sammen med kamerater dreiv de det stort i forskjellige fuglekonkurranser. Olav dro nok det lengste strået.

Han var mye aleine og trivdes i sitt eget selskap. Etter hvert blei han mer og mer aktiv på idrettsfronten. Han blei en habil svømmer, dreiv med fotball, mens volleyball blei hans hovedinteresse. Han er fortsatt volleyballspiller på veterannivå.

Det var først da han var 15-16 år han begynte å tegne. Olav oppdaga at han var flink til å tegne portretter og portretterte så å si alle han kom over i en fase. Maleredskap fikk han først mellom fingrene for ca 20 år siden. Det var oljemaling som fascinerte han. God mentor hadde han i Stein Kåre Nygård. Nygård inviterte ham hjem, og Olav fikk klar beskjed: ”Det er male du skal gjøre!” Så blei han sendt på dør med både tuber og malekniv. Og malekniven blei viktigere enn han hadde trudd. Olav Ulsteins maleteknikk er basert på malekniven. Han bruker derfor ikke pensler til å føre fargene ut på lerretet. På en følsom og grasiøs måte er det kniven som erstatter penslene. Han har utvikla en unik teknikk på dette området. Olav Ulstein bruker nesten alltid klare farger – primær- og sekundærfarger. Han går ofte nært inn på motivet og resultatet blir derfor en del av et ”større bilde”. Det er altså detaljene Ulstein prøver å fange opp – detaljer av en større helhet.

Han hadde sin første separatutstilling i 1997. Det blei en braksuksess og bildene forsvant som varmt hvetebrød. Etter det har han hatt mange separatutstillinger. Olav har også blitt benytta i utsmykningsbransjen – slik som til kontorbygg, supplyskip og hoteller. Og nye bestillinger strømmer på.

Olav Ulstein blei dratt inn i politikken av Jarle Aure. Det er Fremskrittspartiet som er hans politiske forankring. Han har sittet i kommunestyret i Sykkylven i 16 år og i formannskapet i lang tid. For andre gang ble han i 2011 valgt til varaordfører. Han var også varaordfører i Sykkylven i årene 2003-2007.

Olav Harald Ulstein var høsten 2014 med i den populære realityserien Farmen på TV2. Her kom han helt fram til finalen der han tapte i siste runde mot Magnhild Vik fra Rauma.

Kjelde

  • Kunstnerkollega Per Grønli i samtale med Olav H. Ulstein.