Oldsaksamlingen

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 16. aug. 2008 kl. 11:41 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: '''Oldsaksamlingen''' eller ''Universitetets Oldsaksamling'' er en museusmssamling som eies av Universitetet i Oslo og forvaltes som en del av Kulturhistorisk museum. Kimen til saml...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Oldsaksamlingen eller Universitetets Oldsaksamling er en museusmssamling som eies av Universitetet i Oslo og forvaltes som en del av Kulturhistorisk museum. Kimen til samlingen var Antiqvitetskommissionen som i 1811 ble opprettet av Selskabet for Norges vel. I løpet av 1800-tallet ble det bygget opp en stor samling av oldsaker og gjenstander fra middelalderen.

Da fornminneloven ble vedtatt i 1905 ble ansvaret for innsamling og bevaring av oldsaker og middelaldergjenstander fra Østlandet og Sørlandet lagt til Oldsaksamlingen. Innsamlingen skjer særlig gjennom innlevering av funn gjort av privatpersoner og gjennom arkeologiske utgravninger. Pr. 2008 er det mer enn en million gjenstander i samlingen. En del av disse blir vist frem i Kulturhistorisk museums utstillinger, som Historisk Museum og Vikingskipshuset, mens andre er magasinert.