Orgel

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 18. des. 2017 kl. 10:01 av PaulVIF (samtale | bidrag) (Ny side: {{thumb|Gloger organ Kongsberg.jpg|Barokkorgelet i Kongsberg kirke er et pipeorgel som ble bygget i 1765 av Gottfried Heinrich Gloger (1710-1779), ombygget og restaurert i 1933...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Barokkorgelet i Kongsberg kirke er et pipeorgel som ble bygget i 1765 av Gottfried Heinrich Gloger (1710-1779), ombygget og restaurert i 1933 av J. H. Jørgensen Orgelfabrik.
Foto: Mahlum 2007

Orgel, eller pipeorgel er et tangentinstrument med en eller flere tangentrekker, vanligvis også pedaler. Pipeorgelet er egentlig et blåseinstrument, da lyden dannes av luft under trykk som ledes gjennom piper av ulik konstruksjon.

Betegnelsen orgel brukes også om andre orgeltyper som harmonium, positiv og nyere varianter som hammondorgel, elektronisk orgel og digitalorgel.

I et pipeorgel dannes tonen ved at det blåses luft gjennom piper. Bestanddelene i et pipeorgel er belgverk, vindlader, traktur, spillebord og pipeverk. Det spilles ved hjelp av ett eller flere klaviaturer på spillebordet. Pipene kan være laget enten av tre eller metall, og lyden blir produsert ved at det presses luft gjennom disse, via vindlader (store luftmagasin/kasser som pipene er montert på) når en tangent blir presset ned. På grunn av den kontinuerligue lufttilførselen, har et orgel evnen til å holde tonen så lenge tangenten holdes nede. Dette er typisk for orgelet og skiller det fra andre tangentinstrumenter der tonen vil svinne med en gang etter ansats.

Historie i Norge

Kilder