Oskar Hasselknippe

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 27. jan. 2014 kl. 17:22 av Stigrp (samtale | bidrag) (Om redaktør i VG, Oskar Hasselknippe)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Thumb høyre Oskar Hasselknippe (født 18. januar 1911 på Biri i nåværende Gjøvik kommune, død 4. juli 2001 i Oslo) var motstandsmann og avismann. Under krigen var han leder av et Milorg-distrikt på Østlandet, etter krigen var han hele yrkeskarrieren tilknyttet avisen Verdens Gang, i en årrekke sjefredaktør, avisens lengst sittende.

Familie

Oskar Hasselknippe var sønn av bilmekaniker Lars Hasselknippe (1891-1946) og Paula (Kalverud) Elvestad (1889-1979), og ble gift i 1940 med teletekniker Jenny Hansen (1907-1979).

Liv og virke

Mal:Thumb høyre Oskar Hasselknippe tok examen artium på Gjøvik i 1931, og begynte deretter som journalist i avisen Velgeren. Her var han til 1938, avbrutt av utdanning ved Marinens flyveskole (avsluttet 1934) og i 1935 av sivil trafikkflygerutdanning. Mellom 1938 og 1943 arbeidet Hasselknippe som redaksjonssekretær i Ringerikes Blad på Hønefoss.

Hasselknippe deltok i felttoget i Norge våren 1940 som løytnant i Ingeniørvåpenet. Etterpå fortsatte han ved Ringerikes Blad, men ble raskt involvert i illegalt arbeid. Han gikk i dekning da norske offiserer skulle interneres og sendes til Tyskland, og var med på å samle en styrke på Ringerike som tok i mot flyslipp med våpen. Gruppen inngikk i Milorg, og Hasselknippe ble dens leder, med et ansvarsområde som senere ble utvidet til også å gjelde Hallingdal, Krokskogen og Hadeland (Milorgdistrikt 14.2.). Han var flere ganger illegalt i Storbritannia og Sverige for å få raskere forsyninger.

Verdens Gang ble lansert som Hjemmefrontens avis like etter krigen, og Hasselknippe var med fra starten. Han ble redaksjonssekretær i 1947, og fikk ansvar for deler av økonomien. I 1953, da avisen gikk over fra å være en selveiende stiftelse til aksjeselskap, ble Hasselknippe utnevnt til ansvarlig redaktør (sjefredaktør). Han ledet dermed avisen sammen med sjefredaktør Christian Arthur Richardt Christensen, som satt i stillingen til sin død i 1967.

Hasselknippe var sentral i prosessen som ledet fram til VGs store opplagsøkning som følge av populariseringen av stoffet, og overgangen til tabloidformat, på 1960-tallet. Han ledet avisen fram til 1978.

Hasselknippe var formann i Oslo Redaktørforening 1972–77, hvor han senere ble æresmedlem. Han var også medlem av Forsvarskommisjonen av 1947. Han var også engasjert i oppbyggingen av Norsk Hjemmefrontmuseum.

Ettermæle

Mal:Thumb høyre I en nekrolog i Aftenposten 6. juli 2007, skrev Andres Nordland blant annet om Oskar Hasselknippe:

Med tidligere sjefredaktør Oskar Hasselknippes bortgang er på sett og vis en epoke i norsk presse avsluttet. Oscar Hasselknippe, som ble 90 år gammel, var en av de siste av etterkrigsredaktørene i norsk presse, med røtter i mellomkrigstidens avisverden og erfaringer fra motstandskampen under den annen verdenskrig. … Selv var han alltid påpasselig med å gi andre æren for gode resultater, men det er liten tvil om at uten Oskar Hasselknippe og hans ledelse av avisen ville Verdens Gang neppe eksistert i dag. Heller ikke Schibsted-konsernet ville vært hva det utviklet seg til i dag uten Verdens Gangs avgjørende innflytelse.

For sin krigsinnsats ble Hasselknippe dekorert med den britiske King's Medal for Courage.

Oskar Hasselknippe er gravlagt på Grefsen kirkegård i Oslo sammen med sin kone.

Kilder og referanser

Mal:Thumb høyre