Oslo domkapitel: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
m (lenkefiks mm.)
Linje 2: Linje 2:
'''[[Oslo domkapitel]]''' var en forsamling av [[kannik]]er i [[Oslo]], det vil si prester knytta til byens domkirke. Første gang kapitlet nevnes er i et brev fra 1186<ref>Akershusregisteret nr. 1969</ref>, men man antar at opprettelsen skjedde nokså raskt etter at [[Nidaros bispedømme|Nidaros]] ble erkebispedømme i 1152/1153.  
'''[[Oslo domkapitel]]''' var en forsamling av [[kannik]]er i [[Oslo]], det vil si prester knytta til byens domkirke. Første gang kapitlet nevnes er i et brev fra 1186<ref>Akershusregisteret nr. 1969</ref>, men man antar at opprettelsen skjedde nokså raskt etter at [[Nidaros bispedømme|Nidaros]] ble erkebispedømme i 1152/1153.  


Kannikene hadde en egen gård i Oslo, [[Korbrødregården (Oslo)|Korbrødregården]] (kanniker kalles også ''korbrødre'' eller ''korsbrødre''). Den lå høyst sannsynlig der vi i dag finner [[Gamlebyen skole]], [[Egedes gate (Oslo)|Egedes gate]] 3. Kapitlet eide store jordeiendommer i og rundt Oslo. Den første gaven vi kjenner til kom fra baglerkongen [[Filippus Simonsson]], som døde i 1217<ref>RB s. 249</ref>. Kapitlet fikk eget segl, og opptrer som en egen juridiske enhet fra 1200-tallet av.
Kannikene hadde en egen gård i Oslo, [[Korbrødregården (Oslo)|Korbrødregården]] (kanniker kalles også ''korbrødre'' eller ''korsbrødre''). Den lå høyst sannsynlig der vi i dag finner [[Gamlebyen skole i Oslo|Gamlebyen skole]], [[Egedes gate (Oslo)|Egedes gate]] 3. Kapitlet eide store jordeiendommer i og rundt Oslo. Den første gaven vi kjenner til kom fra baglerkongen [[Filippus Simonsson]], som døde i 1217<ref>RB s. 249</ref>. Kapitlet fikk eget segl, og opptrer som en egen juridisk enhet fra 1200-tallet av.


Domkapitelen overlevde [[reformasjonen]], men mange av deres funksjoner forsvant slik at de etterhvert ikke ble så mye mer enn et fellesskap for prestene i stiftsbyene. Utover på 1600-tallet skrumpet de inn, og forsvant gradvis. I Oslo ble [[Mariakirken (Oslo)|Mariakirkens]] kapitel slått sammen med domkapitlet i 1545.
Domkapitlet overlevde [[reformasjonen]], men mange av deres funksjoner forsvant slik at de etterhvert ikke ble så mye mer enn et fellesskap for prestene i stiftsbyene. Utover på 1600-tallet skrumpet de inn, og forsvant gradvis. I Oslo ble [[Mariakirken (Oslo)|Mariakirkens]] kapitel slått sammen med domkapitlet i 1545.


==Referanser==
==Referanser==

Sideversjonen fra 9. sep. 2013 kl. 13:53

Oslo domkapitels segl, utstilt på Historisk museum.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Oslo domkapitel var en forsamling av kanniker i Oslo, det vil si prester knytta til byens domkirke. Første gang kapitlet nevnes er i et brev fra 1186[1], men man antar at opprettelsen skjedde nokså raskt etter at Nidaros ble erkebispedømme i 1152/1153.

Kannikene hadde en egen gård i Oslo, Korbrødregården (kanniker kalles også korbrødre eller korsbrødre). Den lå høyst sannsynlig der vi i dag finner Gamlebyen skole, Egedes gate 3. Kapitlet eide store jordeiendommer i og rundt Oslo. Den første gaven vi kjenner til kom fra baglerkongen Filippus Simonsson, som døde i 1217[2]. Kapitlet fikk eget segl, og opptrer som en egen juridisk enhet fra 1200-tallet av.

Domkapitlet overlevde reformasjonen, men mange av deres funksjoner forsvant slik at de etterhvert ikke ble så mye mer enn et fellesskap for prestene i stiftsbyene. Utover på 1600-tallet skrumpet de inn, og forsvant gradvis. I Oslo ble Mariakirkens kapitel slått sammen med domkapitlet i 1545.

Referanser

  1. Akershusregisteret nr. 1969
  2. RB s. 249

Kilder