Oslolosen

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 14. jun. 2021 kl. 06:45 av Cnyborg (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Oslolosen spilles av Harald Eia.
Foto: Bjarne Thune (2010)

Oslolosen, Kjell Aronsen, er en rollefigur framstilt av Harald Eia i flere fjernsynsprogrammer. Første gang han opptrådte på skjermen var i en episode av Uti vår hage 2 i januar 2008. Losen er en parodi både på guider på byvandringer og på folk fra østkanten i Oslo. Han kjennetegnes av en svært brei og overdrevet østkantdialekt, veldig klare synspunkter på Oslos historie og en stor dose skepsis mot folk som er utenbys fra. Han har et hat/kjærlighet-forhold til Oslo, og blir flere ganger rørt til tårer mens han skjeller ut byen. Det er senere laget innslag til andre programmer, og Aronsen var frontfigur i en kampanje for kildesortering i Oslo.

Konseptet i den første sketsjen var at Oslo kommune hadde gått lei av utenbys folk som ble kjørende i ring i trafikkmaskiner. Det ble derfor vedtatt obligatorisk lostjeneste for Oslo. Han forklarer at for å bli oslolos må man være «unnfanga, født, oppvokst samt misbrukt i indre Oslo by». Losen ble vist både i en slik sammenheng, og som omviser på en byvandring. Han presenterer der en rekke sære teorier om hendelser og personer i Oslos historie. Blant hans noe spesielle påstander kan nevnes:

  • Akerselva rant tidligere oppover, da den ble skjøvet av 15-20 mann med lange staker, eller stag. Han har også sin egen versjon av Akerselvasangen, som begynner med strofene «Akerselva, ei åre av snerk / Akerselva, ei rense med verk». Under synging av denne i bortklipt materiale fra Uti vår hage 2 blir han så rørt at han begynner å gråte.
  • Ved Hønse-Lovisas hus kunne han fortelle at Hønse-Lovisa het egentlig ikke Lovisa. «Hu het Magda, og hu hata høns.»
  • Stedsnavnet Grünerløkka var opprinnelig Møkkaløkka eller Drittløkka eller Griseløkka, som så ble Grynte- og Nøffeløkka, som så ble forvanska til Grynterløkka. Så ble den til Grynterløksa, inntil Quisling fjerna s'en så det ble Grünerløkka.
  • Oslo arrangerte ski-VM i 1939 og 1948, ikke i 1930 og 1966.

Losen blir også vist i forbindelse med tiltak for å fjerne «innfløttere». Han skyter Jørn Hoel med bedøvelsespil, og erklærer at det er «en gledens dag for Oslo kommune, Jørn Hoel kan plukkes opp krøsset Schweigaards gate, Waldemar Thranes gate». De to gatene krysser hverandre ikke i virkeligheten; dette er nok et eksempel på losens noe spesielle forståelse av Oslos geografi.

Jo Strømgren satte i 2013 opp en dukketeaterforestilling om Oslolosen på Trikkestallen.

Kilder