Padda (Oslo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 4. sep. 2013 kl. 13:38 av Cnyborg (samtale | bidrag) (koordinater)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Padda sett fra Ormøya.
Foto: Chris Nyborg (2013)

Padda eller Skilpadda er en holme i Oslofjorden. Den regnes som en av Bekkelagsøyene og Bruøyene (og omtales også gjerne som øy heller enn holme), og har landforbindelse over ei gangbru på flytebrygger. Det var tidligere sveivepram over til øya. Padda er omkransa av småbåtbrygger. Sjøområdet mellom Bruøyene kalles Paddehavet etter øya.

Navnet Skilpadda, som etterhvert ble forkorta til bare Padda, henspeiler på øyas form. Det er først kjent fra et kart tegna i 1885, og var sannsynligvis ikke særlig gammelt da. Et eldre navn, Tistilholmen, er brukt også i senere tid. Det opptrer på et kart fra 1906, og også i nyere kart kan man finne dette navnet. Det dreier seg om en forvanskning av det eldste kjente navnet, Thestholmyn, som antagelig kommer fra fuglearten teist. For å gjøre forvirringen total har den også vært omtalt som Bekkelagsholmen.

Det er noen få fastboende på Padda. Ellers finner man Padda plantefredningsområde på seksten dekar, som ble oppretta i 2008 for å bevare sjeldne plantearter og deres livsmiljø.

Kilder

  • Knut Are Tvedt (red.): Oslo byleksikon. Utg. Kunnskapsforlaget, Oslo 2010, ISBN 978-82-573-1760-7.
  • Eriksen, Frøydis og Olsen, Trude H. (red.): Turguide til øyene, Oslo kommune v/ Bymiljøetaten, 2012

Koordinater: 59.875317° N 10.769774° Ø