Pan-gruppa

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 2. jan. 2020 kl. 09:22 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «Kategori:Viken fylke » til «Kategori:Viken fylke »)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Birger Harry Bjerkebæk var gruppas grunnlegger, og leda den fram til sin død i februar 1945.
Foto: Ukjent, fra Våre falne.

Pan-gruppa var en av Hjemmefrontens etterretningsorganisasjoner under andre verdenskrig. Den var kjent som «tyskergruppa» fordi gruppa bevisst brukte folk som var ansett for å være «stripete» eller medlem av Nasjonal Samling. Gruppa var aktiv i Østfold fra våren 1944 til frigjøringa i mai 1945.

Gruppa ble oppretta og leda av lensmann Birger Harry Bjerkebæk i Berg ved Halden. Det var også undergrupper i Ørje, Sarpsborg, Fredrikstad, Moss og indre Østfold. Det ble oppretta egen kontakt med Militærkontoret (Mi II) ved Stockholmslegasjonen, og Pan-gruppa knyttet seg ikke til XU.

Det ble en del samrøre med andre grupper, og i februar 1945 førte dette til en delvis opprulling av Pan-gruppa. Blant de arresterte var Bjerkebæk, som tok sitt eget liv i Sipos varetekt i Halden den 28. februar. Gruppa klarte allikevel, under Haakon Melbergs ledelse, å fortsette sin aktivitet fram til frigjøringa.

Litteratur