Peder Olsen Nordmand: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Linje 13: Linje 13:


== Senere karriere ==
== Senere karriere ==
Etter at Huitfeldt kom tilbake, ble Nordmand en av hans nærmeste medarbeidere. Han deltok i forsvaret av Halden både i februar 1669 og under den 6 uker lange beleiringen i 1660. De svenske angrepene ble slått tilbake, men Nordmand led store personlige tap da sagbrukene og tømmerlagrene i Tistedalen ble brentEn konsekvens av de svenske angrepene var byggingen av [[Fredriksten festning]] fra 1661. Nordmand arbeidet hardt for at Halden skulle få kjøpstadsrettigheter, og i 1665 fikk byen sitt privilegiebrev og samtidig æresnavnet «[[Halden|Fredrikshald]]».
Etter at Huitfeldt kom tilbake, ble Nordmand en av hans nærmeste medarbeidere. Han deltok i forsvaret av Halden både i februar 1669 og under den 6 uker lange beleiringen i 1660. De svenske angrepene ble slått tilbake, men Nordmand led store personlige tap da sagbrukene og tømmerlagrene i Tistedalen ble brent. En konsekvens av de svenske angrepene var byggingen av [[Fredriksten festning]] fra 1661. Nordmand arbeidet hardt for at Halden skulle få kjøpstadsrettigheter, og i 1665 fikk byen sitt privilegiebrev og samtidig æresnavnet «[[Halden|Fredrikshald]]».
Da det på nytt ble spente tider i 1674, ledet Nordmand på nytt oppbyggingen av befestningene rundt Fredrikshald by. Ved innledningen til Gyldenløvefeiden i 1675 ble han utnevnt til oberstløytnant.  
Da det på nytt ble spente tider i 1674, ledet Nordmand på nytt oppbyggingen av befestningene rundt Fredrikshald by. Ved innledningen til Gyldenløvefeiden i 1675 ble han utnevnt til oberstløytnant.  
Nordmand var gift med Mette Meng, datter av den velstående handelsmannen Hanssen Meng. Han var selv en velstående mann, og etter hans død etablerte enken «Mette Mengs legat for fattige og hjemløse» etter hans ønske.
Nordmand var gift med Mette Meng, datter av den velstående handelsmannen Hanssen Meng. Han var selv en velstående mann, og etter hans død etablerte enken «Mette Mengs legat for fattige og hjemløse» etter hans ønske.

Sideversjonen fra 19. feb. 2019 kl. 07:25

Peder Olsen Nordmand (født i første halvdel av 1600-tallet, død 1. november 1676) var kjøpmann og militær i Halden. Peder Olsen Nordmand er mest kjent for sin innsats under svenskenes angrep på Halden i 1658.

Han var Jens Bjelkes ombudsmann på Veden gård i Tistedalen ved Halden, og fikk et nært forhold til brødrene Henrik og Jørgen Bjelke. Sammen med dem fikk han bygget defensjonsskipet «St Peder» med 30 kanoner.

Nordmand var gift med Mette Meng i henne første ekteskap.

Angrepet på Halden 1658

Etter at Båhuslen var tapt til svenskene i 1658, angrep svenske styrker Halden i september. 1500 mann under ledelse av Harald Stake rykket frem gjennom Enningdalen mot det de regnet som et lite, ubefestet ladested.

Tønne Huitfeldt hadde nettopp blitt utnevnt til lensherre i Idd og Enningdalen len, men han befant seg i Danmark. Stattholder Nils Trolle utnevnte Nordmand til Huitfeldts stedfortreder, og sammen med svogeren Mathias Bjørn og svigerfaren kjøpmann Nils Hanssøn Meng fikk han i all hast organisert forsvaret av Halden.

Da Stake ankom den 16. september, var det etablert provisoriske forsvarsverker rundt ladestedet, forsvart av en styrke på 400 mann. Etter en heftig strid som varte i 7 timer måtte Stake trekke seg tilbake. Kort tid etter ble Nordmand utnevnt til major.

Senere karriere

Etter at Huitfeldt kom tilbake, ble Nordmand en av hans nærmeste medarbeidere. Han deltok i forsvaret av Halden både i februar 1669 og under den 6 uker lange beleiringen i 1660. De svenske angrepene ble slått tilbake, men Nordmand led store personlige tap da sagbrukene og tømmerlagrene i Tistedalen ble brent. En konsekvens av de svenske angrepene var byggingen av Fredriksten festning fra 1661. Nordmand arbeidet hardt for at Halden skulle få kjøpstadsrettigheter, og i 1665 fikk byen sitt privilegiebrev og samtidig æresnavnet «Fredrikshald». Da det på nytt ble spente tider i 1674, ledet Nordmand på nytt oppbyggingen av befestningene rundt Fredrikshald by. Ved innledningen til Gyldenløvefeiden i 1675 ble han utnevnt til oberstløytnant. Nordmand var gift med Mette Meng, datter av den velstående handelsmannen Hanssen Meng. Han var selv en velstående mann, og etter hans død etablerte enken «Mette Mengs legat for fattige og hjemløse» etter hans ønske.

Kilder:

  • Norsk personalhistorisk leksikon
  • C. O. Munthe: «Frederikshalds og Frederiksstens historie indtil 1720»