Proselyttvirksomhet

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.

Proselyttvirksomhet er en betegnelse på det å omvende personer fra en troslære til en annen. Opprinnelig ble ordet proselytt, som er gresk og betyr 'en som er kommet til utenfra', brukt om hedninger som lot seg omvende til jødedommen. I senere tid brukes det i Norge særlig om omvending mellom forskjellige kristne samfunn.

Da dissenterloven kom i 1845, og det ble tillatt å etablere kirkesamfunn utafor Den norske kirke, var det et krav om at man ikke kunne drive proselyttvirksomhet. Man kunne ta imot de som kom av seg selv, men det var ikke lov å aktivt oppsøke medlemmer av andre kirkesamfunn for å misjonere. I dag er det ikke lenger noe slikt lovforbud. Noen norske kirkesamfunn en uskreven regel om at man ikke driver proselyttvirksomhet overfor hverandres medlemmer, mens andre aktivt oppsøker andre samfunns medlemmer for å omvende dem.

Litteratur