RS 1 «Colin Archer» (1893): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 1: Linje 1:
{{RS1 Colin Archer
{{RS1 Colin Archer
|Registreringsnummer  =
|Registreringsnummer  =
|Museumsnummer        =
|Museumsnummer        =NSM.1001
|Egennavn            =Colin Archer
|Egennavn            =Colin Archer
|Båttype              =Redningsskøyte
|Båttype              =Redningsskøyte

Sideversjonen fra 28. feb. 2014 kl. 10:12

Mal:RS1 Colin Archer Colin Archer Skøyta er en tidligere redningsskøyte bygget for Redningsselskapet i 1893. Den er oppkalt etter konstruktøren Colin Archer, Larvik og var den første av totalt 37 redningsskøyter bygget etter Archers velkjente redningsskøytemal.

Selv om navnet skulle tilsi det, var skøyta ikke den første redningsskøyta som tjenestegjorde i Redningsselskapets historie. Archer hadde levert RS Feie tidligere samme året, men denne var egentlig kun en forsterket utgave av hans tidligere losbåter. Nummereringen ble først innført noe senere, og det antas at Colin Archer ble kalt "RS 1" fordi dette var prototypen på de fartøy Redningsselskapet ønsket å bygge i årene fremover, og at de samtidig ville hedre Archer for hans mangeårige innsats for selskapet. RS Langesund var også tidligere i drift som redningskøyte, og fikk RS2 i seilet.

Colin Archer tok fortsatt utgangspunkt i sine tidligere losskøyter, men ble også inspirert av andre fartøy (blant andre RS5 LIV) da han bestemte seg for å konstruere den ideelle redningsskøyta.

Ved redningsaksjonen i Hamningberg 20. mai i 1894 berget Colin Archer 37 fiskere fra en voldsom orkan. Fartøyets utmerkede seilegenskaper i hardt vær ble bevist til fulle. Etter dette var Redningselskapet fast bestemt på å lage de påfølgende redningsskøytene etter Archers konstruksjon.

Frem til 1933 var skøyta i tjeneste som redningsskøyte og berget 274 personer fra «den visse død», 67 fartøy fra totalforlis og ga assistanse til totalt 1522 fartøy.

Skøyta tilhører per 2014 Norsk Maritimt Museum og står på Riksantikvarens liste over verneverdige fartøy.