Raufoss kirke: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 25: Linje 25:


*[http://norske-kirkebygg.origo.no/-/bulletin/show/576534_raufoss-kirke?ref=checkpoint Norske kirkebygg: «Raufoss kirke» (lest 11. november 2015).]   
*[http://norske-kirkebygg.origo.no/-/bulletin/show/576534_raufoss-kirke?ref=checkpoint Norske kirkebygg: «Raufoss kirke» (lest 11. november 2015).]   
*''Raufoss kirke 50 år - jubileumsskrift 1939-1989''.


[[Kategori:Kirker]]
[[Kategori:Kirker]]

Sideversjonen fra 11. nov. 2015 kl. 09:21

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Raufoss kirke er soknekirke for tettstedet Raufoss i Vestre Toten. Kirka og kirkegården ligger på vestsida av Hunnselva, med adresse Kirkevegen. Bygget ble oppført i 1939 og erstatta et lite gravkapell fra 1898. Det er ei langkirke i stein med om lag 450 sitteplasser.

Bakgrunn

Industristedet Raufoss vokste fram på 1890-tallet, rundt Rødfos patronfabrik. Befolkningsveksten skapte behov for en egen kirkegård med gravkapell, og i løpet av 1897/98 ble denne etablert.

Gravkapellet var imidlertid lite og kaldt, og etter at Ås kirke brant i 1915, krevde raufossingene et ordentlig kirkebygg. Alt i 1932 godkjente Kirkedepartementet tegningene til Henry Bucher, som også tegna to andre kirker på Toten, nemlig Ås og Kapp. På grunn av den vanskelige økonomien i mellomkrigsåra drøyde det imidlertid helt til 1937 før bygginga tok til.

Bygging

Grunnsteinen ble lagt ned den 16. oktober 1937, og murermester Ingvar Dybdahl begynte å mure opp kirkebygget. Han hadde med seg sønnene og sønnesønnene sine på arbeidet.

Domenico Erdmann var konsulent for utsmykking og fargesetting. Han laga utkast til glassmaleriet i korvinduet, dekorasjonen i korbuen og krusifiksgruppen på altertavlen. Arkitekten, Henry Bucher, tegna også altertavlen, orgelprospektet og prekestolen. Den ble for øvrig laga på snekkerverkstedet ved ammunisjonsfabrikken.

11. juni 1939 innvia biskop Henrik Hille Raufoss kirke. Seinere har det kommet til en del inventar, til dels gavefinansiert. Orgelet fra Norsk Orgel- og Harmoniumfabrikk ble installert i forbindelse med 40-årsjubileet i 1979.

Kirkegården

Kirkegården er på 23,5 mål og har plass til 1637 kistegraver. Da den i etterkrigstida måtte utvides, ble den nye delen opparbeida på den andre sida av sidesporet som gikk til ammunisjonsfabrikken. Dette førte til at det med jevne mellomrom gikk godstog over kirkegården. Sporet ble fjerna (i 2000-åra?), og traseen er gjort om til gangveg.

I 1999 ble Bakkerud gravlund sørøst for Raufoss sentrum tatt i bruk. Denne avlasta den etter hvert fulle kirkegården ved Raufoss kirke.

Kilder og litteratur