Forskjell mellom versjoner av «Ravneberget fort»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(språkpirk)
(herkat, pirking)
Linje 1: Linje 1:
'''Ravneberget fort''' ligger i [[Sarpsborg kommune]] og ble vedtatt bygget i [[1907]] som en del av [[Sarpsborg befestninger]]. Sammen med [[Greåker fort]] og [[Østre batter|Østre]] og [[Vestre batteri]] skulle de hindre fienden en overgang over [[Glomma]] ved Sarpsborg.
+
<onlyinclude>'''[[Ravneberget fort]]''' ligger i [[Sarpsborg kommune]] og ble vedtatt bygget i [[1907]] som en del av [[Sarpsborg befestninger]]. Sammen med [[Greåker fort]] og [[Sarpsborg østre batteri|Østre]] og [[Sarpsborg vestre batteri|Vestre batteri]] skulle det hindre fiendens overgang over [[Glomma]] ved Sarpsborg.
Fortet sto ferdig i 1910 og besto av kanonstillinger i brønn, fjellanlegg, ammunisjonsnisjer, lagerbygninger og forlegning. Fortet hadde kanoner både på lavetter og traller. Fortsatt finnes piggtrådsperringer med porter og sluser. Ravneberget var i mange år hovedkvarter for [[HV-01]], men er nå overtatt av Sarpsborg kommune og drives som kvinnefengsel. Anlegget er fredet.
+
 
 +
Fortet sto ferdig i 1910 og besto av kanonstillinger i brønn, fjellanlegg, ammunisjonsnisjer, lagerbygninger og forlegning. Fortet hadde kanoner både på lavetter og traller. Fortsatt finnes piggtrådsperringer med porter og sluser. Ravneberget var i mange år hovedkvarter for [[HV-01]], men er nå overtatt av Sarpsborg kommune og drives som kvinnefengsel. Anlegget er fredet.</onlyinclude>
  
 
== Adkomst ==
 
== Adkomst ==
fra Borg Bryggerier nordover Kurlandsveien, til høyre inn Vannverksveien. Skiltet parkering og gangvei til fortet.
+
Er mulig forbi Borg Bryggeriers anlegg ved Kurlandsveien, videre nordover Kurlandsveien og til høyre inn Vannverksveien. Skiltet parkering og gangvei til fortet.
  
 
== Kilder ==
 
== Kilder ==
 +
* [http://www.verneplaner.no/?f=landsverneplan&k=3&id=208260&a=5 ''Landsverneplan for Forsvaret'': Ravneberget fort]
 +
* Linn, Kurt Ole:'' Forsvarsverk langs Glomma - en lokalhistorisk veiviser gjennom Østfold'', 1998
 +
* Strømsæther, Dag: ''Grensebefestningene i Østfold og Akershus 1905'', «Ravneberget fort» s. 24-25. 2005.
  
*''Nasjonale Festningsverk'' [http://www.nasjonalefestningsverk.no]
+
[[Kategori:Grensebefestningene]]
*''Landsverneplan for Forsvaret'' [http://www.verneplaner.no/?f=landsverneplan&k=3&id=208260&a=5]
 
*Linn, Kurt Ole:'' Forsvarsverk langs Glomma - en lokalhistorisk veiviser gjennom Østfold'', 1998
 
 
 
[[Kategori:Festningsverk]]
 
 
[[Kategori:Sarpsborg kommune]]
 
[[Kategori:Sarpsborg kommune]]

Revisjonen fra 16. jan. 2009 kl. 11:13

Ravneberget fort ligger i Sarpsborg kommune og ble vedtatt bygget i 1907 som en del av Sarpsborg befestninger. Sammen med Greåker fort og Østre og Vestre batteri skulle det hindre fiendens overgang over Glomma ved Sarpsborg.

Fortet sto ferdig i 1910 og besto av kanonstillinger i brønn, fjellanlegg, ammunisjonsnisjer, lagerbygninger og forlegning. Fortet hadde kanoner både på lavetter og traller. Fortsatt finnes piggtrådsperringer med porter og sluser. Ravneberget var i mange år hovedkvarter for HV-01, men er nå overtatt av Sarpsborg kommune og drives som kvinnefengsel. Anlegget er fredet.

Adkomst

Er mulig forbi Borg Bryggeriers anlegg ved Kurlandsveien, videre nordover Kurlandsveien og til høyre inn Vannverksveien. Skiltet parkering og gangvei til fortet.

Kilder

  • Landsverneplan for Forsvaret: Ravneberget fort
  • Linn, Kurt Ole: Forsvarsverk langs Glomma - en lokalhistorisk veiviser gjennom Østfold, 1998
  • Strømsæther, Dag: Grensebefestningene i Østfold og Akershus 1905, «Ravneberget fort» s. 24-25. 2005.