Redningsselskapet

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 28. jul. 2014 kl. 13:11 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Ny side: {{thumb|Colin Archer RS 1893 i Bjørvika 2014 02.JPG|Redningsskøyta RS1 «Colin Archer» ble levert i 1893.|Chris Nyborg|2014}} {{thumb|RS 113 Erik Bye.jpg|Siden 1974 har selskapet ...)
(diff) ← Eldre sideversjon | Nåværende sideversjon (diff) | Nyere sideversjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Redningsskøyta RS1 «Colin Archer» ble levert i 1893.
Foto: Chris Nyborg (2014).
Siden 1974 har selskapet brukt raske, planende båter. Her RS 113 «Erik Bye» fra 1997.
Foto: Redningsselskapet (2007).

Redningsselskapet er en organisasjon som arbeider for å redde liv og å berge verdier på sjøen. Det ble stifta som et privat selskap i 1891, men gikk over til å bli en humanitær organisasjon. Det opprinnelige navnet var Norsk Selskab til Skibbrudnes Redning, forkorta NSSR. Mer enn 5500 liv og nærmere 2000 fartøy har siden starten i 1891 blitt redda av Redningsselskapet, og omkring 100 000 fartøy har fått assistanse.

Selskapet eier 44 redningsskøyter (2014) som er stasjonert langs kysten. Dagens skøyter er på mellom 10 og 25 meter, og er raske og stabile plattformer for rednings- og brannslokkingsoppdrag. Den første skøyta var RS Feie, som ble levert av Colin Archer i 1893. Samme år leverte han en ny, RS1 «Colin Archer» som skulle bli prototypen på redningsbåter i lang tid. RS1 seiler fortsatt, men er nå lystfartøy med havn i Oslofjorden. Fram til omkring 1930 brukte Redningsselskapet seglskøyter på ti til femten meter. De begynte så å installere hjelpemotorer. Etter andre verdenskrig kom så de første rene motorskøytene, som var omkring tjue meter lange. Rundt midten av 1970-åra kom så en ny type skøyter i aluminium eller glassfiberplast, med planende skrog og toppfart på rundt 25 knop eller mer. Størrelsen varierer som nevnt en del, slik at skøytene kan dekke ulike behov på best mulig måte.

Deler av driftsmidlene dekkes av staten, mens resten dekkes gjennom innsamlinger, gaver og medlemskontingent. Selskapet er organisert gjennom omkring 450 redningsforeninger og kretser fordelt på tretten kretser. Hovedkontort ligger på Lysaker i Bærum kommune.

I tillegg til rent rednings- og assistansearbeid driver Redningsselskapet også med forebyggende arbeid, syketransport, personskyss, oljevern og annet. Redningsselskapets KystPatrulje gir medlemmene eskorte over utsatte strekninger. Under redningsoppdrag blir redningsskøytene underlagt en av de to hovedredningssentralene. Selskapet er medlem av den internasjonale redningsorganisasjonen International Lifeboat Federation (ILF).

Redningsselskapets symbol er et rødt malteserkors. Dette er internasjonalt beskytta gjennom Genèvekonvensjonen, slik at i en krigssituasjon skal Redningsselskapets mannskaper ha samme vern som annet rednings- og helsepersonell.

Kilder