Forskjell mellom versjoner av «Reinheimen»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (kategorisplitting)
 
(10 mellomliggende revisjoner av 5 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''[[Reinheimen]]''' er ei nyare nemning på eit fjellområde som i grove trekk er avgrensa av [[Ottadalen]] i sør, [[Lesja|Lesjadalføret]] i nord og [[Tafjordfjella]] i vest. Namnet Reinheimen vart først nytta av fjelloppsynsmann [[Olaf Heitkøtter]] i ei bok frå 1970-talet. Tidlegare hadde ikkje området noko felles namn.
+
<onlyinclude>'''[[Reinheimen]]''' er ei nyare nemning på eit fjellområde som i grove trekk er avgrensa av [[Ottadalen]] i sør, [[Lesja|Lesjadalføret]] i nord og [[Tafjordfjella]] i vest. Namnet Reinheimen vart først nytta av fjelloppsynsmann [[Olaf Heitkøtter]] i ei bok frå 1970-talet. Tidlegare hadde ikkje området noko felles namn.
  
Det er mange minne etter den gamle villreinfangsten i området, dyregraver og massefangstanlegg.  
+
Det er mange minne etter [[den gamle villreinfangsten]] i området; dyregraver (fangsgroper) og massefangstanlegg.</onlyinclude>
  
Inn mot og inne i området ligg fleire seterdalar, t.d. [[Lordalen]] i Lesja, [[Grøndalen (Lesja)|Grøndalen]] på [[Lesjaskogen]], [[Brøstdalen]] i Rauma og [[Finndalen (Vågå)|Finndalen]] i Vågå.
+
Inn mot og inne i området ligg fleire seterdalar, t.d. [[Lordalen]] i Lesja, [[Grøndalen (Lesjaskogen)|Grøndalen]] på [[Lesjaskogen]], [[Brøstdalen]] i Rauma og [[Finndalen (Vågå)|Finndalen]] i Vågå.
  
I 2006 vart [[Reinheimen nasjonalpark]] oppretta i dette området.
+
I 2006 vart [[Reinheimen nasjonalpark]] på 1969 km<sup>2</sup> oppretta i dette området.
  
==Kjelde==
+
== Kjelder ==
* [http://www.reinheimen.no/1626.116.Fakta.html Fakta om Reinheimen frå www.reinheimen.no]
+
* [http://www.nasjonalparkstyre.no/Reinheimen/ Om Reinheimen på heimesida til nasjonalparkstyret]
*[[Øystein Mølmen|Mølmen, Øystein]]: ''Jakt og fangst i Lesja. Frå dyregrav til gevær''. Lesja kommune, 1986. ISBN 82-991096-2-0
+
* Jordhøy, Per (red.) 2014: ''Reinheimen og Breheimen. Frå pil og boge til lasso og gevær''. Villreinutvalet Ottadalsområdet.
 +
* [[Øystein Mølmen |Mølmen, Øystein]] 1986: ''Jakt og fangst i Lesja. Frå dyregrav til gevær''. Lesja kommune, hovudutvalet for kultur og fritid. S. 171. {{bokhylla|NBN:no-nb_digibok_2015021808367}}
  
 
[[Kategori:Lesja kommune]]
 
[[Kategori:Lesja kommune]]
Linje 16: Linje 17:
 
[[Kategori:Skjåk kommune]]
 
[[Kategori:Skjåk kommune]]
 
[[Kategori:Rauma kommune]]
 
[[Kategori:Rauma kommune]]
[[Kategori:Norddal kommune]]
+
[[Kategori:Fjord kommune]]
 +
[[Kategori:Norddal]]
 
[[Kategori:Fjell]]
 
[[Kategori:Fjell]]
 +
[[Kategori:rein og reindrift]]
 +
[[Kategori:Skjåk Almenning]]
 +
{{F1}}
 +
{{nn}}

Nåværende revisjon fra 29. okt. 2020 kl. 14:56

Reinheimen er ei nyare nemning på eit fjellområde som i grove trekk er avgrensa av Ottadalen i sør, Lesjadalføret i nord og Tafjordfjella i vest. Namnet Reinheimen vart først nytta av fjelloppsynsmann Olaf Heitkøtter i ei bok frå 1970-talet. Tidlegare hadde ikkje området noko felles namn.

Det er mange minne etter den gamle villreinfangsten i området; dyregraver (fangsgroper) og massefangstanlegg.

Inn mot og inne i området ligg fleire seterdalar, t.d. Lordalen i Lesja, GrøndalenLesjaskogen, Brøstdalen i Rauma og Finndalen i Vågå.

I 2006 vart Reinheimen nasjonalpark på 1969 km2 oppretta i dette området.

Kjelder