Forskjell mellom versjoner av «Ridabu»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(formaterer og skriver litt allment om tettstedet)
(Bilde)
(3 mellomliggende revisjoner av 2 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
 +
{{thumb|Ridabu.jpg|Riksvei 25 går gjennom Ridabu.|Jan-Tore Egge}}
 
'''[[Ridabu]]''' er et tettsted i [[Hamar kommune]], og er sentrum i [[Vang på Hedmarken|Vang]].
 
'''[[Ridabu]]''' er et tettsted i [[Hamar kommune]], og er sentrum i [[Vang på Hedmarken|Vang]].
  
På Ridabu ligger blant annet [[Vang kirke (Hamar)|Vang kirke]], [[Ridabu skole]], [[Toneheim folkehøgskole]], [[Ener ungdomsskole]], en filial av [[Hamar bibliotek - avdeling Vang|Hamar bibliotek]] og den gamle og betydningsfulle garden [[Åker (Vang på Hedmarken)|Åker]]. Tettstedet består hovedsakelig av boligstrøk, og det meste av det er skilt ut fra gardene Åker (gnr 7), [[Finsal]] (gnr 8) og [[Sælid]] (gnr 20).
+
På Ridabu ligger blant annet [[Vang kirke (Hamar)|Vang kirke]], [[Ridabu skole]], [[Toneheim folkehøgskole]], [[Ener ungdomsskole]], en filial av [[Hamar bibliotek - avdeling Vang|Hamar bibliotek]] og den gamle og betydningsfulle garden [[Åker (Vang på Hedmarken)|Åker]]. Tettstedet består hovedsakelig av boligstrøk, og det meste av det er skilt ut fra gardene Åker (gnr 7), [[Finsal]] (gnr 8), [[Vang prestegard]] (gnr 10) og [[Sælid]] (gnr 20).
  
 
== Navn ==
 
== Navn ==
Linje 11: Linje 12:
  
 
[[Kategori:Hamar kommune]]
 
[[Kategori:Hamar kommune]]
 +
[[Kategori:Tettsteder]]
 +
[[kategori:Vang på Hedmarken]]
 +
{{bm}}

Revisjonen fra 21. aug. 2019 kl. 16:41

Riksvei 25 går gjennom Ridabu.
Foto: Jan-Tore Egge

Ridabu er et tettsted i Hamar kommune, og er sentrum i Vang.

På Ridabu ligger blant annet Vang kirke, Ridabu skole, Toneheim folkehøgskole, Ener ungdomsskole, en filial av Hamar bibliotek og den gamle og betydningsfulle garden Åker. Tettstedet består hovedsakelig av boligstrøk, og det meste av det er skilt ut fra gardene Åker (gnr 7), Finsal (gnr 8), Vang prestegard (gnr 10) og Sælid (gnr 20).

Navn

Navnet Vang er nevnt første gang i diplomene i 1395. Oluf Rygh nevner at navnet Vang ikke forkommer ofte, da bygda i alminnelig kaltes Riðabu. Navnet var i bruk til 1600-tallet. Ridabu er skrevet på mange måter gjennom tidene: Riidæbo, Ridhæ-bo, Riidhebo, Ridarbu, Ridarbu, Reidbo, Ribo.

Vang er opprinnelig navnet på prestegarden, og har gått over til å bli navnet på prestegjeldet. Til dette er det mange paralleller. Grannebygda Fauskar ble for eksempel til Løten (Lauten) dette er navnet på prestegarden, Ridabu har heller aldri vært gårdsnavn. Fra omkring 1500 festner Ridabu seg som navn på den nedre delen av bygda.

Førsteleddet Rida kommer av gammalnorsk riða, «ferdes til hest, reise, å kjøre». Fra den urnordiske formen raiðu har vi fått en diftongforenkling til ridu, som med språkutviklingen har blitt til rida i yngre urnordisk tid. Etter de gamle skriftene er sisteleddet oftest skrevet med –bo, det skulle tyde på at navnet er fra gammalnorsk boð: «lite hus telt» også «det å oppholde seg, tilhold, midlertidig tilholdssted». Riðabod må etter denne tydningen være flyttbare bo eller telt, lignende det som ble brukt som ble brukt ved ting en tjeldet bolig, tjeldbu, et teppe som man la over en oppbygd mur, overbredsel altså et tak av seilduk. Det er her ikke tale om om permanent bebyggelse, men flyttbare telt. Man kan si at en reiste lett og bodde i telt, og at tydning av ordet raiðu er en riktig tolkning.