Rigmor (passasjerfartøy 1930)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
«Rigmor» har trafikkert øyene i Vestfjorden siden 1954.
Foto: Karl Braanaas

M/S «Rigmor» er en båt som helt siden 1949 har vært i trafikk i Indre Oslofjord, og som regnes som eldste treferje som fremdeles er i rutetrafikk i Norge.

Båten ble bygget i 1930 av Lindstøl & Søn skibsbyggeri i Risør for trafikken mellom Lysekil og Gravarna (Kungshavn), og gikk da under navnet M/S «Näset». Under krigen ble skipet brukt som svensk kystvaktsfartøy.

I 1945 ble skipet solgt til Rolf Martinsen på Hvaler og fikk navnet M/S «Rigmor» etter eierens kone. Sommeren 1949 ble «Rigmor» satt inn som assistansebåt i Bygdøytrafikken.

Båten var for liten for denne virksomheten, og ble derfor i 1950 forlenget og fortsatt brukt i Indre Oslofjord. 1954 og 1955 gikk MS Rigmor i rute på Vestfjorden sammen med M/S «Silius», og 1959–66 i samtrafikk med M/S «Vestfjordbussen».

Fra sommeren 1967 var M/S «Rigmor» alene om trafikken på Vestfjorden. Rolf Martinsen ble syk høsten 1968, og «Rigmor» ble derfor solgt til Olav Håbu, som fortsatte rutedriften etter omtrent samme rute som før.

Kapteinene Johan Strand og Kjell Salomonsen kom senere inn på eiersiden. Etter Johan Strands død overtok de to andre hans eierandel.

1973 ble det gjort en avtale med Bærum kommune. Pendlertrafikken fra Brønnøya ble nedlagt i 1979, og etter hvert ble ruten kuttet til Sandvika.

Etter at Stor-Oslo Lokaltrafikk, SL, ble opprettet, ble M/S «Rigmor» en del av SL-systemet og fikk mer stabile rammebetingelser.

Rigfar

For ha en båt i tillegg til M/S «Rigmor» kjøpte Olav Håbu og Kjell Salomonsen i 1982 M/S «Flekkerøy», som var bygd i 1948, og som hele tiden hadde gått i rutetrafikk mellom Kristiansand og Flekkerøy. Den fikk navnet M/S «Rigfar». Foruten rutekjøring om sommeren brukes båtene nå mye som charterbåter.


Asker og Bærums Budstikke avishode 1899.jpg Rigmor (passasjerfartøy 1930) er basert på en artikkel publisert i Budstikkas AB-leksikon.no og lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten.