Forskjell mellom versjoner av «Ringsaker kommune»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Kilder)
(Kilder: HA på Nettbiblioteket)
Linje 30: Linje 30:
 
* [http://snl.no/Ringsaker «Ringsaker» i ''Store Norske Leksikon''].
 
* [http://snl.no/Ringsaker «Ringsaker» i ''Store Norske Leksikon''].
 
* [http://www.dokpro.uio.no/perl/navnegransking/rygh_ng/rygh_visetekst.prl?s=n&Vise=Vise&KRYSS34896%407893=on «Ringsaker lille» i ''Norske Gaardnavne''] av [[Oluf Rygh]].
 
* [http://www.dokpro.uio.no/perl/navnegransking/rygh_ng/rygh_visetekst.prl?s=n&Vise=Vise&KRYSS34896%407893=on «Ringsaker lille» i ''Norske Gaardnavne''] av [[Oluf Rygh]].
 +
 +
== Eksterne ressurser ==
 +
 +
*{{avis-nb|Hedmark|Hamar%20Arbeiderblad|Hamar Arbeiderblad}}
 +
  
 
[[Kategori:Ringsaker kommune|  ]]
 
[[Kategori:Ringsaker kommune|  ]]

Revisjonen fra 26. sep. 2018 kl. 14:48

Ringsaker
0412 Ringsaker komm.png
Basisdata
Kommunenummer 0412
Fylke Hedmark
Kommunesenter Brumunddal
Areal 0  km²
Areal land 0  km²
Areal vann 0  km²
Folketall (2018)
Grunnlagt 1838
Sammenslåing(er) 1964: Nes og Furnes innlemma
Målform Nøytral
Nettside Nettside

Ringsaker kommune er en kommune i Hedmark. Den grenser til Stange kommune, Hamar kommune og Åmot kommune i øst, Stor-Elvdal kommune, Øyer kommune og Lillehammer kommune i nord, og Gjøvik kommune og Østre Toten kommune i vest. Kommunen er den største i Hedmark etter folketall, med 33 330 innbyggere per 2012. Administrasjonssentrum i kommunen er Brumunddal, som hadde 8866 innbyggere i 2008. Av tettsteder foruten Brumunddal har kommunen Moelv og en liten del av Hamar, alle tre har bystatus per 2013. Kommunevåpenet er en sølvfarget elg på rød bakgrunn, og representerer elgjakt. Navnet er opphavlig navnet på prestegarden, siste leddet kommer av -akr og betyr «åker», mens første ledd ringis- er av ukjent opphav.

Ringsaker kommune ble opprettet i 1838 med formannskapslovene, og beholdt sine grenser til 1964, da Nes og Furnes kommuner ble innlemmet i Ringsaker. Nes kommune ble også opprettet i 1838, og omfattet den søndre delen av Nes-halvøya og Helgøya. Furnes kommune ble utskilt fra Vang kommune i 1891, og omfattet hele den nåværende kommunen sør for Brumunddal, samt en del av det som nå er Hamar kommune. Hamar kommune fikk dessuten en ytterligere liten del i sørøst i 1992, samme år som Hamar og Vang kommuner ble slått sammen.

Det meste av kommunens areal er fastland, men kommunen omfatter også Helgøya midt i Mjøsa. Områdene ned mot Mjøsa er i all hovedsak forholdsvis flate, og kommunen har ifølge Store Norske Leksikon landets største jordbruksareal. Det er mye korn- og potetproduksjon, og kommunen produserer flest jordbær i landet. Lenger mot nord er det mye åslandskap som er forholdsvis tynt befolket. Kommunens høyeste punkt er Tuva oppe ved grensa til Stor-Elvdal, som når 1090 meter over havet. Mjøsa ligger til sammenlikning på 123 meter over havet.

Dovrebanen går gjennom kommunen fra Jessnes i sør til kommunegrensa mot Lillehammer i nord, med stoppesteder på Brumunddal og på Moelv. Europavei 6 kommer inn i kommunen ved Arnkvern, og går likeledes forbi Brumunddal og Moelv før den via Mjøsbrua går inn i Gjøvik kommune.

Kilder

Kumlokk med kommunevåpenet, Ringsaker kommune.
Foto: Elin Olsen (2014)

Eksterne ressurser