Rudolf Nilsen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (pirk)
Linje 8: Linje 8:
Nilsen debuterte som dikter i 1925 med diktsamlingen ''På stengrunn''. I 1926 utga han ''På gjensyn''. Den tredje samlingen, ''Hverdagen'', ble utgitt posthumt i 1929. Nilsen er mest kjent som arbeiderdikter, men han skapte også flere byskildringer fra Oslo, samt romaniske dikt.
Nilsen debuterte som dikter i 1925 med diktsamlingen ''På stengrunn''. I 1926 utga han ''På gjensyn''. Den tredje samlingen, ''Hverdagen'', ble utgitt posthumt i 1929. Nilsen er mest kjent som arbeiderdikter, men han skapte også flere byskildringer fra Oslo, samt romaniske dikt.


Under en reise i Europa i 1929 ble han tuberkulosesyk, og han døde i Paris. Han er gravlagt ved [[Nordre gravlund]] i Oslo. På Tøyen i Oslo, nær Heimdalsgata 26, som var modellen til diktet «Nr. 13», ligger [[Rudolf Nilsen plass (Oslo)|Rudolf Nilsens plass]].
Under en reise i Europa i 1929 ble Nilsen tuberkulosesyk, og han døde i Paris. Han er gravlagt ved [[Nordre gravlund]] i Oslo. På Tøyen i Oslo, nær Heimdalsgata 26, som var modellen til diktet «Nr. 13», ligger [[Rudolf Nilsen plass (Oslo)|Rudolf Nilsens plass]].


== Om minnehøytideligheten 5. mai 1929 ==
== Om minnehøytideligheten 5. mai 1929 ==

Sideversjonen fra 29. jun. 2012 kl. 00:53

Mal:Thumb høyre Mal:Thumb høyre

Rudolf Nilsen (1901-29) var dikter, journalist og kulturformidler, født på Vålerenga i Kristiania som sønn av møbelsnekker Karl Oskar Nielsen (1878–1940) og Karoline Andersen (1877–1923). Han ble gift i 1924 med skuespilleren Ella Signe Quist Kristoffersen (1904–94), siden kjent som Ella Hval etter at hun giftet seg på nytt.

Rudolf Nilsen tok examen artium på latinlinjen på Hammersborg skole 1920. Han var tilknyttet Arbeiderpartiet, men gikk ved partisplittelsen i 1923 over til Norges Kommunistiske Parti, og han leverte resten av livet stoff til avisen Norges Kommunistblad.

Nilsen debuterte som dikter i 1925 med diktsamlingen På stengrunn. I 1926 utga han På gjensyn. Den tredje samlingen, Hverdagen, ble utgitt posthumt i 1929. Nilsen er mest kjent som arbeiderdikter, men han skapte også flere byskildringer fra Oslo, samt romaniske dikt.

Under en reise i Europa i 1929 ble Nilsen tuberkulosesyk, og han døde i Paris. Han er gravlagt ved Nordre gravlund i Oslo. På Tøyen i Oslo, nær Heimdalsgata 26, som var modellen til diktet «Nr. 13», ligger Rudolf Nilsens plass.

Om minnehøytideligheten 5. mai 1929

Det ble arangert en minnehøytidelighet for Rudolf Nilsen i Folkets Hus i Oslo 5. mai 1929, to dager før selve begravelsen. Aftenposten rapporterte følgende i sin utgave dagen etter:

I den store sal i Folkets Hus var der igår møtt frem en mengde mennesker for å overvære minnehøitideligheten for Rudolf Nilsen. Den unge dikters urne var anbragt på rød katafalk, og unge speidere dannet æresvakt. Typografenes orkester under ledelse av Max Lindemann innledet høitideligheten med "Våren", hvoretter Arnulf Øverland fremsa et minnedikt. Efterat orkesteret hadde spilt "Åses død", holdt advokat Emil Stang minnetalen. Fagforeningenes sangforening sang efter talen, og Arne Paasche Aasen leste endel av Rudolf Nilsens mest kjente dikt. Den vakre høitidelighet sluttet med at der blev nedlagt en mengde kranser. Et stort følge ledsaget urnen til Nordre gravlund, fra hvis kapell begravelsen foregår imorgen.

Kilder og referanser