Sandsgården (Gjøvik)

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 29. nov. 2022 kl. 08:48 av Heidi Froknestad (samtale | bidrag)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk
Sandsgården under oppussing i 2012.
Foto: Heidi Froknestad

Sandsgården er en bygård i Gjøvik, på hjørnet mellom Strandgata og Niels Ødegaards gate. Gården ble oppført ca. 1900, som en kombinert forretnings- og leiegård. Navnet er etter kjøpmann Martinius Sand, som kjøpte gården i september 1913. I nyere tid har bygningen også gått under navnet Madslangrudgården, etter familien som kjøpte gården i 1936, og som eide den i mange år.

Sandsgårdens byggherre var kaptein og seinere stortingsmann Alf Mjøen, eieren av Gjøvik gård (Ner-Gjøvik). Mjøen dreiv på denne tida omfattende byggevirksomhet, og solgte både tomter og ferdige hus. Sandsgården ble bygd på Ner-Gjøviks grunn. Gården ble tegna i 1898 av Hjørdis Grøntoft, som var en av Norges første kvinnelige arkitekter.

Hjørdis Grøntofts tegning av romindelinga i Sandsgården.
Foto: Gjøvik kommunes byggesaksarkiv

Bygningen har mange klare jugendtrekk, men i verneplanen for bygninger i Gjøvik framheves også tilknytningen til nasjonalromantikken og nyklassisismen. Sandsgården har vinduer med en kombinasjon av små og store ruter, og inngangspartiene har søyler og buer. Listverket er også framheva. Gården har seinere blitt påbygd (ca. 1920), men eksteriøret har ellers gjennomgått få endringer. På grunn av bygningens autentisitet, samt tilknytningen til Grøntoft og Mjøen, foreslo fylkeskommunen i 2004 å frede den sammen med naboeiendommen Gjøvik gård.

I bygningen har det gjennom historien vært mange ulike forretninger og serveringssteder. Den mest kjente virksomheten er kanskje arbeiderkafeen Slurpen (Industrikafeen), som holdt det gående fra 1960 til 2001. Skobutikken Skostua (Industristua) begynte i Sandsgården i 1980, men flytta i 1994 til Glassverksgata (Knivstikkeren). I Sandsgården har det også vært blant annet dagligvareforretning, møbeltapetserer og bad- og kjøkkenbutikk. Pr. 2013 er det ingen forretningsvirksomhet i gården, men Islamsk Kultursenter Gjøvik holder til i 1. etasje ut mot Strandgata. Mot bakgården er det fortsatt leiligheter.

Kilder