Saxegården: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (Litt mer referanser.)
Ingen redigeringsforklaring
(21 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb|Saxegården.JPG|Saxegården nyoppusset, fotografert i 2009}}'''Saxegården''' er en bygård i [[Gamlebyen i Oslo]]. Den ligger i [[Saxegaardsgata]] 17, som er oppkalt etter gården. På denne tomta har det stått hus siden 1300-tallet. Gården har trulig navn etter Sakse, som var far til lagmann [[Agmund Saksesson]] og [[Ulv Saksesson]]<ref>Oslo byleksikon 2000</ref>. Middelalderens Saxegård ble erstatta av en ny bygning etter [[bybrann]]en i 1624. Hamarbiskopene bodde her når de besøkte Oslo.
<onlyinclude>{{thumb|Saxegården.JPG|Saxegården nyoppusset, fotografert i 2009 av Ulla Heli.}}'''Saxegården''' er en bygård i [[Gamlebyen i Oslo]]. Den ligger i [[Saxegaardsgata]] 17, som er oppkalt etter gården. På denne tomta har det stått hus siden 1300-tallet. Gården har trulig navn etter Sakse, som var far til lagmann [[Agmund Saksesson]] og [[Ulv Saksesson]]</onlyinclude><ref>Oslo byleksikon 2000</ref><onlyinclude>. Middelalderens Saxegård ble erstatta av en ny bygning etter [[bybrann]]en i 1624. [[Hamar bispedømme|Hamarbiskopene]] bodde her når de besøkte Oslo.


Den nåværende gården er den tredje på tomta. Den ble bygd for rådmann Ingstad rundt 1800<ref>Staigan 2000</ref>, oppført i tømmer og panelt, som del av et større løkkeanlegg. Kjelleren kan imidlertid stamme fra middelalderen og slik gi det nåværende bygget forankring i den opprinnelige Saxegården.  Hagen rundt huset var i sin tid stor og flott, og man kan ennå se rester av anlegget på baksiden av huset. En allé førte fra [[Oslogate]] og ned til Saxegården.
Den nåværende gården er den tredje på tomta. Den ble bygd for rådmann Ingstad rundt 1800<ref>Steigan 2000</ref>, oppført i tømmer og panelt, som del av et større løkkeanlegg. Kjelleren kan imidlertid stamme fra middelalderen og slik gi det nåværende bygget forankring i den opprinnelige Saxegården.  Hagen rundt huset var i sin tid stor og flott, og man kan ennå se rester av anlegget på baksiden av huset. En allé førte fra [[Oslogate]] og ned til Saxegården.</onlyinclude>
{{thumb|Saxegaarden sett fra sor.JPG|Bygningen sett fra brua over til [[Middelalderparken]].|Ida Tolgensbakk|2010}}


Sagn hevder at det gikk en tunell fra Saxegården til klosteret på [[Hovedøya]] - andre forteller at tunellen gikk til [[Mariakirken]] like i nærheten (og det er vel mer sannsynlig!).
[[Sagn]] hevder at det gikk en tunnel fra Saxegården til klosteret på [[Hovedøya]] - andre forteller at tunnelen gikk til [[Mariakirken (Oslo)|Mariakirken]] like i nærheten (og det er vel mer sannsynlig!)<ref>Muntlig opplysning fra barndommen, Ida Tolgensbakk </ref>.


I lange tider sto bygningen for forfall, og rundt årtusenskiftet ble bygningen okkupert.<ref>[http://www.gateavisa.no/blekka/ga166/GA166.pdf Gateavisa nr. 166. s 12.]</ref> Siden benyttet NRK huset som innspillingssted for barne-TV-serien Uhu!. I dag er huset restaurert, og leies ut til flere frivillige foreninger og kunstnere. Første etasje leies ut til selskaper og arrangementer av ulik art.   
==Saxa==
I lange tider sto Saxegaarden for forfall, og i 2000 ble bygningen okkupert. Gateavisa skrev:
 
{{sitat|Natt til 30. mars i år gikk en gruppe boligløse inn i Saxegaardsgate 17 og tok det i besittelse. Folka var stort sett de samme som okkuperte Saxegaardsgate 11 i fjor høst, i et forsøk på å hindre riving. Besettelsen av Saxa kuliminerte i en overdimensjonert og svært kostbar politiaksjon, med umiddelbar destruksjon av bygningen. Likevel mistet altså ikke aksjonistene gløden, og ved den rette anledning slo de til igjen – for å sette nok et søkelys på den markedsrettede og utleiefientlige boligpolitikken som føres i Oslo<ref>[http://www.gateavisa.no/blekka/ga166/GA166.pdf Gateavisa nr. 166. s 12.]</ref>.}}
 
Etter at okkupantene ble kastet ut benyttet NRK huset som innspillingssted for barne-TV-serien Uhu!. I dag er huset restaurert, og leies ut til flere frivillige foreninger og kunstnere, blant annet [[Norsk folkeminnelag]] og Modus senter for middelaldermusikk. Første etasje leies ut til selskaper og arrangementer av ulik art.   
{{thumb|Saxegaarden Oslo plakett.JPG|Plakett på Saxegården i [[Oslo]], satt opp av [[Oslo Byes Vel]]|fotograf=Helge Høifødt}}
{{thumb|Saxegaarden Oslo plakett.JPG|Plakett på Saxegården i [[Oslo]], satt opp av [[Oslo Byes Vel]]|fotograf=Helge Høifødt}}


Linje 12: Linje 18:


== Kilder og litteratur ==
== Kilder og litteratur ==
*''Oslo byleksikon'', fjerde utgave, Oslo 2002.
*{{Oslo byleksikon 2000}}
* Næsheim, Alf 1988: ''Kristiania i Oslo, bind 2'', Schibsted
* Næsheim, Alf 1988: ''Kristiania i Oslo, bind 2'', Schibsted
* Steigan, Geir Tanberg 2000: [http://www.arkitekturhistorie.no/3/omraade/oslo/saxegaardsgaten.17.html Artikkel på Artemisa]
* Steigan, Geir Tandberg 2000: [http://www.arkitekturhistorie.no/3/omraade/oslo/saxegaardsgaten.17.html Artikkel på Artemisa]


== Eksterne lenker ==
== Eksterne lenker ==
*[http://www.kulturetaten.oslo.kommune.no/kultureiendommer/oversikt_over_byggene/article62740-19147.html Oslo kommune om Saxegården.]
* [http://www.kulturetaten.oslo.kommune.no/kultureiendommer/oversikt_over_byggene/article62740-19147.html Oslo kommune om Saxegården.]
 
* {{kulturminne|86164}}


[[Kategori:Bygninger i Oslo kommune]]
[[Kategori:Bygninger]]
[[Kategori:Oslo kommune]]
[[Kategori:Bydel Gamle Oslo]]
[[Kategori:Bydel Gamle Oslo]]
[[Kategori:Gamlebyen (Oslo)]]
[[Kategori:Bygninger fra 1800-tallet]]
[[Kategori:Bygninger fra 1800-tallet]]
[[Kategori:Husokkupasjon]]
{{artikkelkoord|59.903702|N|10.765067|Ø}}
{{F1}}

Sideversjonen fra 1. jul. 2021 kl. 09:15

Saxegården nyoppusset, fotografert i 2009 av Ulla Heli.

Saxegården er en bygård i Gamlebyen i Oslo. Den ligger i Saxegaardsgata 17, som er oppkalt etter gården. På denne tomta har det stått hus siden 1300-tallet. Gården har trulig navn etter Sakse, som var far til lagmann Agmund Saksesson og Ulv Saksesson[1]. Middelalderens Saxegård ble erstatta av en ny bygning etter bybrannen i 1624. Hamarbiskopene bodde her når de besøkte Oslo.

Den nåværende gården er den tredje på tomta. Den ble bygd for rådmann Ingstad rundt 1800[2], oppført i tømmer og panelt, som del av et større løkkeanlegg. Kjelleren kan imidlertid stamme fra middelalderen og slik gi det nåværende bygget forankring i den opprinnelige Saxegården. Hagen rundt huset var i sin tid stor og flott, og man kan ennå se rester av anlegget på baksiden av huset. En allé førte fra Oslogate og ned til Saxegården.

Bygningen sett fra brua over til Middelalderparken.
Foto: Ida Tolgensbakk (2010).

Sagn hevder at det gikk en tunnel fra Saxegården til klosteret på Hovedøya - andre forteller at tunnelen gikk til Mariakirken like i nærheten (og det er vel mer sannsynlig!)[3].

Saxa

I lange tider sto Saxegaarden for forfall, og i 2000 ble bygningen okkupert. Gateavisa skrev:

Natt til 30. mars i år gikk en gruppe boligløse inn i Saxegaardsgate 17 og tok det i besittelse. Folka var stort sett de samme som okkuperte Saxegaardsgate 11 i fjor høst, i et forsøk på å hindre riving. Besettelsen av Saxa kuliminerte i en overdimensjonert og svært kostbar politiaksjon, med umiddelbar destruksjon av bygningen. Likevel mistet altså ikke aksjonistene gløden, og ved den rette anledning slo de til igjen – for å sette nok et søkelys på den markedsrettede og utleiefientlige boligpolitikken som føres i Oslo[4].

Etter at okkupantene ble kastet ut benyttet NRK huset som innspillingssted for barne-TV-serien Uhu!. I dag er huset restaurert, og leies ut til flere frivillige foreninger og kunstnere, blant annet Norsk folkeminnelag og Modus senter for middelaldermusikk. Første etasje leies ut til selskaper og arrangementer av ulik art.

Plakett på Saxegården i Oslo, satt opp av Oslo Byes Vel
Foto: Helge Høifødt

Referanser

  1. Oslo byleksikon 2000
  2. Steigan 2000
  3. Muntlig opplysning fra barndommen, Ida Tolgensbakk
  4. Gateavisa nr. 166. s 12.

Kilder og litteratur

Eksterne lenker

Koordinater: 59.903702° N 10.765067° Ø