Forskjell mellom versjoner av «Schutzstaffel»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m
Linje 1: Linje 1:
'''Schutzstaffel''', forkortet '''SS''', var opprinnelig en paramilitær organisasjon knyttet til det tyske nazipartiet [[NSDAP]]. Den første oppgaven SS hadde var å være Adolf Hitlers livvakt. Etter maktovertagelsen i [[1933]] utviklet SS seg til en del av Tysklands militær- og ordensvesen. De tre hovedavdelingene i SS var den Allgemeine SS som blant annet hadde ansvaret for fangeleire, kampstyrken Waffen-SS og overvåkingstjenesten Sicherheitsdienst. I Norge ble det opprettet egne SS-avdelinger, først [[Norges SS]] og deretter [[Germanske SS Norge]]. I tillegg ble norske [[frontkjempere]] vervet til Waffen-SS.  
+
'''Schutzstaffel''', forkortet '''SS''', var opprinnelig en paramilitær organisasjon knyttet til det tyske nazipartiet [[NSDAP]]. Den første oppgaven SS hadde var å være Adolf Hitlers livvakt. Etter maktovertagelsen i [[1933]] utviklet SS seg til en del av Tysklands militær- og ordensvesen. De tre hovedavdelingene i SS var den [[Allgemeine SS]] som blant annet hadde ansvaret for fangeleire, kampstyrken [[Waffen-SS]] og overvåkingstjenesten Sicherheitsdienst. I Norge ble det opprettet egne SS-avdelinger, først [[Norges SS]] og deretter [[Germanske SS Norge]]. I tillegg ble norske [[frontkjempere]] vervet til Waffen-SS.  
  
 
Etter andre verdenskrig ble SS definert som en kriminell organisasjon.  
 
Etter andre verdenskrig ble SS definert som en kriminell organisasjon.  

Revisjonen fra 6. jan. 2009 kl. 09:23

Schutzstaffel, forkortet SS, var opprinnelig en paramilitær organisasjon knyttet til det tyske nazipartiet NSDAP. Den første oppgaven SS hadde var å være Adolf Hitlers livvakt. Etter maktovertagelsen i 1933 utviklet SS seg til en del av Tysklands militær- og ordensvesen. De tre hovedavdelingene i SS var den Allgemeine SS som blant annet hadde ansvaret for fangeleire, kampstyrken Waffen-SS og overvåkingstjenesten Sicherheitsdienst. I Norge ble det opprettet egne SS-avdelinger, først Norges SS og deretter Germanske SS Norge. I tillegg ble norske frontkjempere vervet til Waffen-SS.

Etter andre verdenskrig ble SS definert som en kriminell organisasjon.