Seljestad strykeorkester

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 6. mar. 2019 kl. 16:34 av Gunnar E. Kristiansen (samtale | bidrag) (Ny kategori: Foreninger)
Hopp til navigering Hopp til søk

Mal:Thumb høyre Seljestad strykeorkester ble etablert midt på 1950-tallet. Det var bare et musikalsk organisasjonstalent med en ukuelig kraft som skulle til, så var de der. Drivkraften var Arne Schwer.

Seljestad skole 1955: Lærer Arne Schwer var også kjent som en «multimusiker». Han hadde også en noe uortodokse tilnærming til vedtatte pedagogiske sannheter. Nå kom opp med en ide om å starte et strykeorkester på skolen. Ikke så å forstå at han bare kom opp med ideen. Han fikk både elevene og musikalske «brødre» og samarbeidspartnere med på ideen – og gjennomførte prosjektet. Mal:Thumb høyre

Arne Schwer

Arne Schwer (1925-1999) var et aktivum innen sang og musikk, og da ikke bare på Seljestad hvor han bodde og tjente som lærer i mange år. Først og fremst var han medlem av Harstad Orkesterforening (stiftet i 1917) hvor han i hovedsak spilte bratsj. Men dette var selvsagt ikke nok for det musikalske oppkommet. Fra 1954 til 1960 dirigerte han Harstad Mandskor. I samme periode fikk han også Seljestad pikekor og strykeorkesteret opp å stå. Noen år seinere fikk han to år til som leder for mannskoret. Etter at orkesterforeningen gikk inn ble han med i LVO – Lofoten og Vesterålen orkester. I tillegg til strykeinstrumentene, trakterte han også piano, fløyte, gitar, trekkspill og orgel. Han fikk også tid til å engasjere seg i lokalpolitikken. Høyre brukte ham i Sandtorg kommune fra 1956 til 1963 og i Harstad fra 1964 til 1967.

Orkesteret

Et strykeorkester for skolebarn i alderen 12-14 år var ikke daglig kost i Harstad i 1950-åra. Arne luftet ideen for en del musiserende kamerater, og mente vel at dette kunne bli et godt rekrutteringsorgan for orkesterforeningen. Etter en tid var all skepsis gjort til skamme. Da hadde 6.-klassingene laget notestativ på sløyden, og de fikk lånt fioliner «ute på bygda» gjennom lærer Schwer, som også var en god organisator. Den energiske læreren klarte gjennom gode argumenter, musikalske presentasjoner, og overtalelseskunst å få elevene sine med på det å spille sammen. De ble instruert, inspirert, og skolert.

Musikalitet

«Tenk, han Schwer fikk meg til å spille fiolin, og han lærte oss tilmed noter». Flere av elevene hadde iboende talent, andre lærte seg å like klassisk musikk. Av de mest kjente verk orkestrene framførte huskes følgende av flere av aktørene: Utdrag av «Finlandia» av Jean Sibelius, J.S. Bachs «Air» og Pietro Mascagni`s «Intermezzo» fra «Cavalleria rusticana» - og selvfølgelig «Skøyteløpervalsen» av Emile Waldteufel. De færreste hadde eget instrument. De ble skikkelig lei seg når tida kom at de måtte levere det tilbake.

Kilder

Samtaler med

  • Laila Evanger, Oslo.
  • Thor Werner Fredly, Stjørdal.
  • Svein Arne Laukli, Harstad.
  • Liv Ingjerd Lien, Bergen.
  • Svein Erik Lind, Asker.
  • Jan Edmund Olsen, Harstad og
  • Viggo Schwer, Harstad.