Sjø-Sara (Follabåt, 1880): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(cm -> fot)
m (Teksterstatting – «[[Kategori:n» til «[[Kategori:N»)
 
(12 mellomliggende versjoner av 3 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
{{Båt
{{Båt
|Egennavn=Sjø-Sara
|Egennavn=Sjø-Sara
|Båttype=Innherredsbåt
|Båttype=Follabåt
|Byggeår=1880
|Byggeår=1880
|Lengde=25,2
|Lengde=25,2
|Største bredde=180
|Største bredde=5,9
|Antall bordganger=5
|Antall bordganger=5
|Antall årepar=4
|Antall årepar=4
Linje 11: Linje 11:
|Eier=Jøa kystlag
|Eier=Jøa kystlag
|Bilde=Sjø-Sara.jpg
|Bilde=Sjø-Sara.jpg
|Bilder=Bilde: Sjø-Sara1.jpg, Bilde: Sjø-Sara2.jpg
}}
}}
Jeg hadde hørt nyss om at det lå en «stor» båt på [[Spillum Dampsag]] og at eieren av denne var interesert i å gi bort båten til f.eks Jøa Kystlag. Fikk etterhvert kontakt med Erik Stenvik og han ville gi bort båten da han ikke hadde tid og anledning til å ta vare på den videre.
'''[[Sjø-Sara (Follabåt, 1880)|Sjø-Sara]]''' er en [[follabåt]] som ble bygd omkring 1880 og brukt til fiske og frakt. Den er i [[Jøa kystlag|Jøa kystlags]] eie.
 
Båten er av [[firrorings]] størrelse, det vil si 7,7 meter fra stevn til stevn og 1,8 meter brei. Den er rigget med råsegl og bordet med 5 bord på hver side.
 
Første kjente eier av båten var Peder Magnus Johansen (født 1852). Det var han som brakte den til [[Skjerpa]] ved [[Bangsund]]. Johansen var fra husmannsplassen Oldervik på [[Otterøya (Namsos)|Otterøya]]. Folketellinga for 1865 viser at han da var ”tjenestekarl” på Sund. I folketellinga for 1900 er han ”Gaardbruger, selveier, notbrugsbestyrer og notbrugseier” på Skjerpmoen på Skjerpa. Dette gir ei god pekepinn om båtens alder. Hvis vi antar at Peder kjøpte båten ny da han var ca. 30, kan den være fra omkring 1880, men det er ikke urimelig å anta at han først måtte nøye seg med en brukt båt, og i så fall er den eldre. I følge overleveringer fra Peder Magnus sine etterkommere har båten blitt brukt til fiske både i Lofoten og på Gjæslingan, i tillegg til mer hjemlige sysler som å ro kua til Alte til oksen.
   
   
Båten viste seg å være en [[Follabåt]] av [[firrorings]] størrelse, dvs 7,7 meter fra stevn til stevn og 1,8 meter brei, den er rigget med råsegl. Båten er bordet med 5 bord på hver side.
Erik Stenvik overtok båten i 1990. Den var da i dårlig forfatning, og Stenvik igangsatte omfattende vedlikehold. Følgende ble skiftet: Kjøl, baklott, halve framlottet (i høyden), alle banda i bunnen unntatt bakronga, bakerste tofte m/kne, en del bord spesielt i bunnen, alt over ripbordet inkl. nye kjeiper og det ble laget nye plekter. Videre ble det arbeidet nye årer, rigg og segl. I forbindelse med ny rigg ble det gått over fra staura mast til at masta ble plassert mastbete på plekta framfor staurhullet. Båten ble etter dette brukt til segling i forbindelse med nå nedlagte Namsenfjorden Kystlag sine aktiviteter. Den ble «mellom øktene» tatt opp og lagret på [[Spillum dampsag|Spillum Dampsag]].
 
Første kjente eier av båten var Peder Magnus Johansen, født 1852, og han var den som brakte båten til Skjerpa ved Bangsund. Han var fra husmannsplassen Oldervik [[Otterøya]]. Folketellinga for 1865 viser at han da var ”tjenestekarl” på Sund. I folketellinga for 1900 er han ”Gaardbruger, selveier, notbrugsbestyrer og notbrugseier” på Skjerpmoen på [[Skjerpa]].
   
   
Dette er ei god stadfesting av båtens alder. Hvis vi antar at Peder kjøpte båten ny da han var ca 30 er den fra omkring 1880, men det er ikke urimelig å anta at han måtte nøye seg med en brukt båt, og i så fall er den eldre. Båten har i følge overleveringene fra Peder Magnus sine etterkommere blitt brukt til fiske både i Lofoten og på Gjæslingan i tillegg til mere hjemlige sysler som å ro kua til Alte til oksen.
Representanter for Jøa kystlag fikk omkring 2010 nyss om at det en «stor» båt på [[Spillum Dampsag]] og at eieren var interessert i å gi bort den til for eksempel kystlaget, siden han ikke hadde tid og anledning til å ta vare på den lenger. Sommeren 2010 ble båten flyttet til [[Bragstad Hamn]] og tatt i bruk av Jøa Kystlag.
 
Erik Stenvik overtok båten i 1990, den var da i dårlig forfatning og han igangsatte et omfattende vedlikehold. Følgende ble skiftet: Kjøl, baklott, halve framlottet (i høyden), alle banda i bunnen untatt bakronga, bakerste tofte m/kne, en del bord spesielt i bunnen, alt over ripbordet inkl. nye kjeiper og det ble laget nye plekter. Videre ble det arbeidet nye årer, rigg og segl. I forbindelse med ny rigg ble det gått over fra staura mast til at masta ble plasert mastbete plekta framfor staurhullet. Båten ble etter dette brukt til segling i forbindelse med nå nedlagte Namsenfjorden Kystlag sine aktiviteter. Den ble «mellom øktene» tatt opp og lagret på Spillum Dampsag.
== Navnet ==
Sjø-Sara (eller Gjesling-Sara) var opprinnelig fra [[Foldfjorden]] og havnet etter hvert som «høveds» med egen båt og bruk på Gjeslingan. Hun var en modig og uredd dame, som ifølge historiene gikk i båten og reddet flere fra den visse undergang i uvær og storm. Sara var ugift og barnløs, og på sine gamle dager kom hun til [[Tranås]] som «legdekjerring». Det er fremdeles et rom loftet Tranås som heter Saraloftet.
Sommeren 2010 ble båten flyttet til [[Bragstad Hamn]] og tatt i bruk av Jøa Kystlag.
 
En slik dame fortjener definitivt å få oppkalt en båt etter seg, og da båten på sine gamle dager kom på «legd» til Jøa Kystlag, ble det slik.
Så til navnet:
 
==Galleri==
 
<gallery>
Fil:Sjø-Sara2.jpg|{{byline|Jøa kystlag}}
</gallery>
 
[[Kategori:Nordlandsbåter]]
[[Kategori:Åfjordsbåter]]
[[Kategori:Trønderbåter]]
[[Kategori:Klinkbygging]]
Kilder og litteratur
 
* {{Hbr-kjelde|pf01036886002804|Peder Magnus Johansen}}


Sjø-Sara (eller Gjesling-Sara) var opprinnelig inne fra [[Foldfjorden]] og havnet etterhvert som «høveds» med egen båt og bruk på Gjeslingan. Hun var en modig og uredd dame som ifølge hisotriene gikk i båten og reddet flere fra den visse undergang i uvær og storm. Sara var ugift og barnløs og på sine gamle dager kom hun til [[Tranås]] som «legdekjerring». Det er fremdeles et rom på loftet på Tranås som heter Saraloftet.
{{bm}}
En slik dame fortjener definitivt å få oppkalt en båt etter seg, og når båten nå på sine gamle dager har kommet på «legd» til Jøa Kystlag ble det slik.

Nåværende revisjon fra 26. nov. 2023 kl. 03:22

Sjø-Sara
Sjø-Sara.jpg
Egennavn: Sjø-Sara
Båttype Follabåt
Lengde 25,2 fot
Største bredde 5,9 fot
Antallbordganger: 5
Antall årepar 4
Byggeår 1880
Framdriftsmidler: Årer, Seil
Lagstilhørighet: Jøa kystlag
Nåværende eier: Jøa kystlag


Sjø-Sara er en follabåt som ble bygd omkring 1880 og brukt til fiske og frakt. Den er i Jøa kystlags eie.

Båten er av firrorings størrelse, det vil si 7,7 meter fra stevn til stevn og 1,8 meter brei. Den er rigget med råsegl og bordet med 5 bord på hver side.

Første kjente eier av båten var Peder Magnus Johansen (født 1852). Det var han som brakte den til Skjerpa ved Bangsund. Johansen var fra husmannsplassen Oldervik på Otterøya. Folketellinga for 1865 viser at han da var ”tjenestekarl” på Sund. I folketellinga for 1900 er han ”Gaardbruger, selveier, notbrugsbestyrer og notbrugseier” på Skjerpmoen på Skjerpa. Dette gir ei god pekepinn om båtens alder. Hvis vi antar at Peder kjøpte båten ny da han var ca. 30, kan den være fra omkring 1880, men det er ikke urimelig å anta at han først måtte nøye seg med en brukt båt, og i så fall er den eldre. I følge overleveringer fra Peder Magnus sine etterkommere har båten blitt brukt til fiske både i Lofoten og på Gjæslingan, i tillegg til mer hjemlige sysler som å ro kua til Alte til oksen.

Erik Stenvik overtok båten i 1990. Den var da i dårlig forfatning, og Stenvik igangsatte omfattende vedlikehold. Følgende ble skiftet: Kjøl, baklott, halve framlottet (i høyden), alle banda i bunnen unntatt bakronga, bakerste tofte m/kne, en del bord spesielt i bunnen, alt over ripbordet inkl. nye kjeiper og det ble laget nye plekter. Videre ble det arbeidet nye årer, rigg og segl. I forbindelse med ny rigg ble det gått over fra staura mast til at masta ble plassert på mastbete på plekta framfor staurhullet. Båten ble etter dette brukt til segling i forbindelse med nå nedlagte Namsenfjorden Kystlag sine aktiviteter. Den ble «mellom øktene» tatt opp og lagret på Spillum Dampsag.

Representanter for Jøa kystlag fikk omkring 2010 nyss om at det lå en «stor» båt på Spillum Dampsag og at eieren var interessert i å gi bort den til for eksempel kystlaget, siden han ikke hadde tid og anledning til å ta vare på den lenger. Sommeren 2010 ble båten flyttet til Bragstad Hamn og tatt i bruk av Jøa Kystlag.

Navnet

Sjø-Sara (eller Gjesling-Sara) var opprinnelig fra Foldfjorden og havnet etter hvert som «høveds» med egen båt og bruk på Gjeslingan. Hun var en modig og uredd dame, som ifølge historiene gikk i båten og reddet flere fra den visse undergang i uvær og storm. Sara var ugift og barnløs, og på sine gamle dager kom hun til Tranås som «legdekjerring». Det er fremdeles et rom på loftet på Tranås som heter Saraloftet.

En slik dame fortjener definitivt å få oppkalt en båt etter seg, og da båten på sine gamle dager kom på «legd» til Jøa Kystlag, ble det slik.

Galleri

Kilder og litteratur