Sjælland

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Statuene av kvinne og mann fra Eiker i Nordmandsdalen ved Fredensborg slott på Sjælland.
Foto: Bent Ek (2004).
Roskilde domkirke, der alle de dansk-norske kongene etter 1536 er gravlagt, ligger vest for København, omtrent midt på Sjælland.
Foto: Stig Rune Pedersen (2018)

Sjælland er Danmarks største øy – om man ser bort fra Grønland – og ligger mellom Øresund og Storebelt. Hovedstaden København og det viktige bispesetet Roskilde ligger på Sjælland. Andre større byer er Helsingør, Næstved, Greve Strand og Slagelse.

Arealet er på 7031 kvadratkilometer, og folketallet er nær 2,3 millioner (2017). Til sammenlikning har Vest-Agder et noe større areal, 7278 kvadratkilometer, og drøyt 184 000 innbyggere. Omkring halvparten av innbyggerne bor i Stor-København.

Høyeste naturlige punkt er Kobanke på 122,9 meter over havet.

Koblinger til Norge

I og med at Norge var en dansk provins fra 1537 til 1814 er det naturlig nok svært mange koblinger mellom Norge og Sjælland. Svært mange kjøpmenn og embetsmenn, ikke minst prester, kom fra Danmark til Norge. Familiene Juell, Egeberg, Lorentzen, Sinding, Treschow og Hagerup stammer alle fra Sjælland. Den sistnevnte slekta kommer fra landsbyen Hagerup i Jørlunde nordvest for København.

Mange nordmenn reiste den andre veien for å studere ved Københavns Universitet, det eneste universitetet i Danmark-Norge fram til 1811, eller ved Sorø Akademi. Det var også mange nordmenn som hadde sitt første møte med arbeid i embetsverket på kontorene i København.

Ved Fredensborg slott ligger Nordmandsdalen, som er en del av slottets parkanlegg. Det ble anlagt 1764–1773, og er utsmykka med statuer av norske bønder og fiskere, laget av hoffbilledhogger Johann Gottfried Grund etter mønster av beinfigurer skåret ut av hallingdølen Jørgen Christensen Garnaas.

I slaget ved Sjællands odde i 1808 falt mange norske sjøfolk, som ble lagt i fellesgrav på Odden kirkegård, og som minnes på et monument der.

Litteratur og kilder