Skankeforeningen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(Ny side: - Ble stiftet 22. Mai 1982. Foreningens formål er å danne bindeledd mellom de forekjellige grener av Skanke-ætten i Norge og andre Skanke-ættlinger, skaffe opplysninger om f...)
 
(kat)
(11 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
- Ble stiftet [[22. Mai]] [[1982]]. Foreningens formål er å danne bindeledd mellom de forekjellige grener av [[Skanke-ætten]] i Norge og andre Skanke-ættlinger, skaffe opplysninger om felles forfedre, utarbeide stamtavler og få i stand sammenkomster og reiser til steder av betydning for slektens historie.
'''[[Skankeforeningen]]''' ble stiftet [[22. mai]] [[1982]]. Foreningens formål er å danne bindeledd mellom de forskjellige grener av [[Skanke-ætten]] i Norge og andre Skanke-ættlinger, skaffe opplysninger om felles forfedre, utarbeide stamtavler og få i stand sammenkomster og reiser til steder av betydning for slektens historie.


Skanke-ætten har blitt omtalt som en norsk [[laavadel|lavadelsslekt]] med opphav i [[Jemtland]], som tilhørte [[Danmark-Norge]] inntil svenskene tok over etter freden i Brømsebro i [[1645]]. Slekten føres tilbake til [[Jon i Ångsta]] (1418 og 1426), men blir i andre sammenheng omtalt som «gammel norsk uradelsslekt, som med stor grad av sikkerhet kan føre sine aner tilbake til Jemtland på 1300-tallet. Med noe mindre grad av sikkerhet tilbake til Isle of Man også i flere århundrer før dette.»
Skanke-ætten har blitt omtalt som en norsk [[laavadel|lavadelsslekt]] med opphav i [[Jemtland]], som tilhørte [[Danmark-Norge]] inntil svenskene tok over etter [[freden i Brömsebro]] i [[1645]]. Slekten føres tilbake til [[Jon i Ångsta]] (1418 og 1426), men blir i andre sammenheng omtalt som «gammel norsk uradelsslekt, som med stor grad av sikkerhet kan føre sine aner tilbake til Jemtland på 1300-tallet. Med noe mindre grad av sikkerhet tilbake til [[Isle of Man]] også i flere århundrer før dette.»


Foreningens [[merke|våpenskjold]] er et skjold i hvitt med et jernkledd blått ben (skank) vendt mot venstre, og med spore i gull.
Foreningens [[merke|våpenskjold]] er et skjold i hvitt med et jernkledd blått ben (skank) vendt mot venstre, og med spore i gull.
Linje 8: Linje 8:


==Ekstene lenker==
==Ekstene lenker==
[http://web.skankeforeningen.org/Skankeforeningen i Norge]
[http://web.skankeforeningen.org/ Skankeforeningen i Norge]
 
==Kilder==
==Kilder==
De Robelin: Skanke-ætten, Røros 1995.
De Robelin: Skanke-ætten, Røros 1995.
[[Kategori:Slekter]]
 
[[Kategori:Foreninger]]
[[kategori:Foreninger]]
[[Kategori:Seljord]]
[[Kategori:Slektshistorielag]]
[[Kategori:Røros]]
[[Kategori:Seljord kommune]]
[[Kategori:Røros kommune]]
[[kategori:Etableringer i 1982]]
{{bm}}

Sideversjonen fra 9. jan. 2019 kl. 09:10

Skankeforeningen ble stiftet 22. mai 1982. Foreningens formål er å danne bindeledd mellom de forskjellige grener av Skanke-ætten i Norge og andre Skanke-ættlinger, skaffe opplysninger om felles forfedre, utarbeide stamtavler og få i stand sammenkomster og reiser til steder av betydning for slektens historie.

Skanke-ætten har blitt omtalt som en norsk lavadelsslekt med opphav i Jemtland, som tilhørte Danmark-Norge inntil svenskene tok over etter freden i Brömsebro i 1645. Slekten føres tilbake til Jon i Ångsta (1418 og 1426), men blir i andre sammenheng omtalt som «gammel norsk uradelsslekt, som med stor grad av sikkerhet kan føre sine aner tilbake til Jemtland på 1300-tallet. Med noe mindre grad av sikkerhet tilbake til Isle of Man også i flere århundrer før dette.»

Foreningens våpenskjold er et skjold i hvitt med et jernkledd blått ben (skank) vendt mot venstre, og med spore i gull.

Jon Mogensson Skanke (død 1617), Innvik, har etterkommere i både manns- og kvinnelinjer. Navnet blir skrevet på flere måter som f.eks. Skancke og Schanche. Alle som bærer navnet Skanke, uavhengig av skrivemåte, eller tilhører en Skanke-slekt agnatisk eller kognatisk, kan bli medlem av foreningen.

Ekstene lenker

Skankeforeningen i Norge

Kilder

De Robelin: Skanke-ætten, Røros 1995.