Skankeforeningen: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(→‎Ekstene lenker: Tull med lenka)
Ingen redigeringsforklaring
(14 mellomliggende versjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
- Ble stiftet [[22. Mai]] [[1982]]. Foreningens formål er å danne bindeledd mellom de forekjellige grener av [[Skanke-ætten]] i Norge og andre Skanke-ættlinger, skaffe opplysninger om felles forfedre, utarbeide stamtavler og få i stand sammenkomster og reiser til steder av betydning for slektens historie.
'''[[Skankeforeningen]]''' ble stiftet [[22. mai]] [[1982]]. Foreningens formål er å danne bindeledd mellom de forskjellige grener av [[Skanke-ætten]] i Norge og andre Skanke-ættlinger, skaffe opplysninger om felles forfedre, utarbeide stamtavler og få i stand sammenkomster og reiser til steder av betydning for slektens historie. Navnet blir skrevet på flere måter som f.eks. Skancke og Schanche. Alle som bærer navnet Skanke, uavhengig av skrivemåte, eller tilhører en Skanke-slekt agnatisk eller kognatisk, kan bli medlem av foreningen.


Skanke-ætten har blitt omtalt som en norsk [[laavadel|lavadelsslekt]] med opphav i [[Jemtland]], som tilhørte [[Danmark-Norge]] inntil svenskene tok over etter freden i Brømsebro i [[1645]]. Slekten føres tilbake til [[Jon i Ångsta]] (1418 og 1426), men blir i andre sammenheng omtalt som «gammel norsk uradelsslekt, som med stor grad av sikkerhet kan føre sine aner tilbake til Jemtland på 1300-tallet. Med noe mindre grad av sikkerhet tilbake til Isle of Man også i flere århundrer før dette.»
Skanke-ætten har blitt omtalt som en norsk [[lavadel|lavadelsslekt]] med opphav i [[Jemtland]], som tilhørte [[Danmark-Norge]] inntil svenskene tok over etter [[freden i Brömsebro]] i [[1645]]. Slekten føres tilbake til [[Jon i Ångsta]] (1418 og 1426), men blir i andre sammenheng omtalt som «gammel norsk uradelsslekt, som med stor grad av sikkerhet kan føre sine aner tilbake til Jemtland på 1300-tallet. Med noe mindre grad av sikkerhet tilbake til [[Isle of Man]] også i flere århundrer før dette.»


Foreningens [[merke|våpenskjold]] er et skjold i hvitt med et jernkledd blått ben (skank) vendt mot venstre, og med spore i gull.
Foreningens [[merke|våpenskjold]] er et skjold i hvitt med et jernkledd blått ben (skank) vendt mot venstre, og med spore i gull.


[[Jon Mogensson Skanke]] (død 1617), Innvik, har etterkommere i både manns- og kvinnelinjer. Navnet blir skrevet på flere måter som f.eks. Skancke og Schanche. Alle som bærer navnet Skanke, uavhengig av skrivemåte, eller tilhører en Skanke-slekt agnatisk eller kognatisk, kan bli medlem av foreningen.
[[Jon Mogensson Skanke]] (død 1617), Innvik, har etterkommere i både manns- og kvinnelinjer.  


==Ekstene lenker==
==Eksterne lenker==
[http://web.skankeforeningen.org/Skankeforeningen Skankeforeningen i Norge]
*[http://web.skankeforeningen.org/ Skankeforeningen i Norge]


==Kilder==
==Kilder==
De Robelin: Skanke-ætten, Røros 1995.
*De Robelin: ''Skanke-ætten'', Røros 1995.
[[Kategori:Slekter]]
 
[[Kategori:Foreninger]]
[[kategori:Foreninger]]
[[Kategori:Seljord kommune]]
[[Kategori:Slektshistorielag]]
[[Kategori:Røros kommune]]
[[Kategori:Jemtland]]
[[kategori:Etableringer i 1982]]
{{bm}}

Sideversjonen fra 29. apr. 2022 kl. 07:25

Skankeforeningen ble stiftet 22. mai 1982. Foreningens formål er å danne bindeledd mellom de forskjellige grener av Skanke-ætten i Norge og andre Skanke-ættlinger, skaffe opplysninger om felles forfedre, utarbeide stamtavler og få i stand sammenkomster og reiser til steder av betydning for slektens historie. Navnet blir skrevet på flere måter som f.eks. Skancke og Schanche. Alle som bærer navnet Skanke, uavhengig av skrivemåte, eller tilhører en Skanke-slekt agnatisk eller kognatisk, kan bli medlem av foreningen.

Skanke-ætten har blitt omtalt som en norsk lavadelsslekt med opphav i Jemtland, som tilhørte Danmark-Norge inntil svenskene tok over etter freden i Brömsebro i 1645. Slekten føres tilbake til Jon i Ångsta (1418 og 1426), men blir i andre sammenheng omtalt som «gammel norsk uradelsslekt, som med stor grad av sikkerhet kan føre sine aner tilbake til Jemtland på 1300-tallet. Med noe mindre grad av sikkerhet tilbake til Isle of Man også i flere århundrer før dette.»

Foreningens våpenskjold er et skjold i hvitt med et jernkledd blått ben (skank) vendt mot venstre, og med spore i gull.

Jon Mogensson Skanke (død 1617), Innvik, har etterkommere i både manns- og kvinnelinjer.

Eksterne lenker

Kilder

  • De Robelin: Skanke-ætten, Røros 1995.