Skjørbuk

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Den utskrivbare versjonen støttes ikke lenger eller har rendringsfeil. Oppdater eventuelle bokmerker i nettleseren din og bruk nettleserens standard utskriftsfunksjon i stedet.

Skjørbuk, tidligere også kalt skorbut fra middelalderlatin scorbutus, er en mangelsykdom som skyldes mangel på vitamin C, askorbinsyre. Sykdommen var særlig vanlig blant sjøfolk og fangstfolk som overvintret på øde steder, men under hungersnød kunne den få stor utbredelse.

Symptomene på sykdommen er slapphet, blødninger i hud og munnhole og at tennene løsner. Sykdommen kan være dødelig, og vil uansett føre til en kraftig svekkelse av allmennhelsa.

Skjørbuk er i dag en svært sjelden sykdom. Man oppdaget nokså tidlig at man kunne unngå sykdommen ved å spise sitrusfrukt, og dette begrenset sykdommen kraftig blant sjøfolk. På landjorda i Norge var det tidligere ikke alltid like lett å få tak i sitrusfrukter, men et normalt, variert kosthold vil gi nok vitamin C til at man unngår sykdommen, slik at da hungersnød opphørte å være et problem i Norge forsvant også skjørbuken. Innføringen av kålrot, en rotfrukt med mye vitamin C, på 1600-tallet betydde nok også mye. Siste gang man hadde alvorlige bekymringer for sykdommen i Norge var under okkupasjonen 1940–1945. Da ble det satt i gang kampanjer for å få folk til å spise mer kålrot, fordi rotfrukten til dels hadde gått ut av bruk i norske husholdninger.

Kilder og litteratur