Skorås Nordre batteri: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
(7 mellomliggende versjoner av 4 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Skorås Nordre batteri'''ligger i [[Spydeberg kommune]] og ble anlagt i 1902 - 1903. Batteriet hadde plass til seks 7,5 cm feltkanoner og besetningen kunne være 112 mann og ca 90 hester. Standplassene på batteriets venstre flanke er utsprengt i fjellet, mens høyre del har oppbygget brystvern.  
<onlyinclude>'''[[Skorås Nordre batteri]]''' ligger i [[Spydeberg kommune]] og ble anlagt i 1902–1903. Batteriet var omkring fire dekar stort og hadde plass til seks 7,5 cm feltkanoner. Besetningen kunne være 112 mann og ca 90 hester. Standplassene på batteriets venstre flanke er utsprengt i fjellet, mens høyre del har oppbygget brystvern. På en knaus bak standplassene står siktebordets fundament. Batteriet har navn etter gården [[Skorro (Spydeberg)|Skorro]].  


en knaus bak standplassene står siktebordets fundament.
Fra høyre fløy er en enkel trappeforbindelse ned til veien som går til [[Skorås Søndre batteri]] et par hundre meter unna. Batteriet er fortsatt i Forsvarets eie, og er fredet. Skogen ble avvirket i 1991, og området ble restaurert.</onlyinclude>


Fra høyre fløy er en enkel trappeforbindelse ned til veien som går til [[Skorås Søndre batt]]eri. Batteriet er fortsatt i Forsvarets eie, og er fredet.
Batteriet skulle sammen med Skorås Søndre batteri og [[Langenes batteri]] hindre en fiendtlig kryssing av [[Glomma]] mellom Langnes jernbanebro og Solli. Nordre batteri har front mot øst, rett ned mot Glomma. Kanonene hadde en rekkevidde på omkring seks kilometer.
 
Batteriet skulle sammen med Skorås Søndre batteri og [[Langenes batteri]] hinde en fiendtlig kryssing av Glomma mellom Langnes jernbanebro og Solli.  


Batteriet lå i [[Fossumkompaniet]]s område, og ble mellom 1903 og 1916 brukt til øvelser. Det var fullt bemannet ved flere anledninger.


== Adkomst ==
== Adkomst ==
Adkomst fra Kornsiloene i Spydeberg mot Hovin kirke, følg veien til Skårudtoppen. Veien er skiltet videre.  
Adkomst fra Kornsiloene i Spydeberg mot Hovin kirke, følg veien til Skårudtoppen. Veien er skiltet videre.  


== Kilder ==
== Kilder ==
* [http://www.nasjonalefestningsverk.no/grensebefestninger/Artikler/Skoras%20Nordre%20batteri Anlegget på ''Nasjonale Festningsverks nettsted'']
* [http://www.verneplaner.no/?f=landsverneplan&k=3&id=210662&a=5 ''Landsverneplan for Forsvaret'': Skorås Nordre batteri]
* {{Linn 1998}}
==Eksterne lenker==
* {{kulturminne|94407}}


* Nasjonale Festningsverk [http://www.nasjonalefestningsverk.no]
{{Grensebefestningene}}
* ''Landsverneplan for Forsvaret.''[http://www.verneplaner.no/?f=landsverneplan&k=3&id=210662&a=5]


[[Kategori:Festningsverk]]
[[Kategori:Festningsverk]]
[[Kategori:Grensebefestningene]]
[[Kategori: Spydeberg kommune]]
[[Kategori: Spydeberg kommune]]

Sideversjonen fra 20. nov. 2013 kl. 06:48

Skorås Nordre batteri ligger i Spydeberg kommune og ble anlagt i 1902–1903. Batteriet var omkring fire dekar stort og hadde plass til seks 7,5 cm feltkanoner. Besetningen kunne være 112 mann og ca 90 hester. Standplassene på batteriets venstre flanke er utsprengt i fjellet, mens høyre del har oppbygget brystvern. På en knaus bak standplassene står siktebordets fundament. Batteriet har navn etter gården Skorro.

Fra høyre fløy er en enkel trappeforbindelse ned til veien som går til Skorås Søndre batteri et par hundre meter unna. Batteriet er fortsatt i Forsvarets eie, og er fredet. Skogen ble avvirket i 1991, og området ble restaurert.

Batteriet skulle sammen med Skorås Søndre batteri og Langenes batteri hindre en fiendtlig kryssing av Glomma mellom Langnes jernbanebro og Solli. Nordre batteri har front mot øst, rett ned mot Glomma. Kanonene hadde en rekkevidde på omkring seks kilometer.

Batteriet lå i Fossumkompaniets område, og ble mellom 1903 og 1916 brukt til øvelser. Det var fullt bemannet ved flere anledninger.

Adkomst

Adkomst fra Kornsiloene i Spydeberg mot Hovin kirke, følg veien til Skårudtoppen. Veien er skiltet videre.

Kilder

Eksterne lenker


Grensebefestninger beskrevet på lokalhistoriewiki.no