Skorås Søndre batteri

Fra lokalhistoriewiki.no
Revisjon per 28. nov. 2008 kl. 19:50 av Dagstr (Samtale | bidrag) (Ny side: '''Skorås Søndre batteri'''ligger i Skiptvet kommune og ble anlagt i 1902 - 1903. Det var bygget for fire 10,5 cm posisjonskanoner, hver med seks manns betjening. Bemanningen kunne no...)
(diff) ← Eldre revisjon | Nåværende revisjon (diff) | Nyere revisjon → (diff)
Hopp til navigering Hopp til søk

Skorås Søndre batteriligger i Skiptvet kommune og ble anlagt i 1902 - 1903. Det var bygget for fire 10,5 cm posisjonskanoner, hver med seks manns betjening. Bemanningen kunne normalt være 118 mann og ca 104 hester.

Batteriet er svært godt tilpasset terrenget, og har festningskarakter med gode ammunisjonsrom og et helt overdekket mannskapsrom. Tre av de fire standplassene for posisjonsskyts ligger godt fremme i terrenget og høyere enn plassen forøvrig.

Batteriet skulle sammen med Skorås Nordre batteri og Langnes batteri hindre en overgang over Glomma mellom Mørkfoss og Fossum, med Onstadsund og jernbanebroen.

Batteriet har ved sin opprinnelighet og historisk betydning stor militærhistorisk interesse. Anlegget er fortsatt i Forsvarets eie, og er fredet.

Kilder

  • Nasjonale Festningsverk [1]
  • Landsverneplan for Forsvaret.[2]