Forskjell mellom versjoner av «Solbergelva»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m
m (kategorisplitting)
Linje 16: Linje 16:
  
 
[[Kategori:Nedre Eiker kommune]]
 
[[Kategori:Nedre Eiker kommune]]
[[Kategori:Tettsteder i Buskerud]]
+
[[Kategori:Tettsteder]]
[[Kategori:Solbergelva]]
+
[[Kategori:Solbergelva]]
  
  
 
{{spire}}
 
{{spire}}

Revisjonen fra 4. apr. 2013 kl. 14:47

Solbergelva, med cirka 6000 innbyggere, er et tettsted i Nedre Eiker kommune. Navnet kommer av Solbergelva, ei lita elv eller bekk, som renner gjennom området og ut i Storelva eller Drammenselva som de fleste sier i dag. Andre navn på Solbergelva er Solbergbekken og Ulverudbekken. Navnet Solbergelva har nok sin opprinnelse i gårdsnavnet Solberg (gårdsnummer 45). Fra kirkebøkene er "Solbergelf" brukt som stedsnavn så tidlig som i 1687.

Solbergelvas historie er sterkt knyttet til bedriften Solberg Spinderi. Spinneriet sysselsatte i mange år betydelige deler av stedets arbeidskraft. Bedriften sto også for utbygging av boliger til de ansatte. Rundt bedriften var det et eget samfunn med skoler, kapell, boliger og sosialomsorg. I tillegg var det flere teglverk på stedet, blant andre Aaserud Teglverk og Solberg Teglverk. Stedet er ellers kjent for Solberg Sportsklubb. Klubben tok sølv i NM i fotball i 1952, samt flere NM-medlajer i bandy. Ved indrettsanleggene til Solberg Sportsklubb finner vi flerbrukshallen Solberg Sport- og Kultursenter AS[1]. som ble innviet i august 1992. Bygget eies av Nedre Eiker kommune, mens aksjene i driftsselskapet eies av Nedre Eiker kommune (51%), Solberg Sportskubb og diverse andre foreninger i bygda.

I sentrum av Solbergelva ligger Solberg Skole, Killingrud Ungdomsskole, Solbergsentret, Solberg Sport- og Kultursenter AS, idrettsanleggene, Solberg Kapell Fredtun samt Solberg Spinderi. Solbergelva Jeger og Fiskeforening har også lokaler der, likeså Solbergelva Sanitetsforening. I sistnevntes lokaler holder også Solberg Hytteeierforening til.

Bodahls pukkverk ble opprettet ved Solbergelva i 1934.

Se også

Referanser


Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!