Forskjell mellom versjoner av «Solbergelva»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m
m (Teksterstatting – «[[Kategori:Nedre Eiker kommune» til «[[Kategori:Drammen kommune]] [[Kategori:Nedre Eiker»)
 
(27 mellomliggende revisjoner av 6 brukere er ikke vist)
Linje 1: Linje 1:
'''Solbergelva''' er et tettsted i [[Nedre Eiker kommune]]. Navnet kommer av Solbergelva, ei lita elv eller bekk, som renner igjennom området og ut i Storelva eller [[Drammenselva]] som de fleste sier i dag. Andre navn på Solbergelva er Solbergbekken og [[Ulverudbekken]]. Navnet Solbergelva har nok sin opprinnelse i gårdsnavnet [[Solberg]] (gårdsnummer 45). Fra kirkebøkene er "Solbergelf" brukt som stedsnavn så tidlig som i [[1687]].
+
<onlyinclude>{{thumb|Møller i Solbergelva - maleri av Bjørn Kristoffersen.jpeg|De gamle møllene i Solbergelva. Maleri av Bjørn Kristoffersen etter gammelt foto. Bildet har vært brukt på forsiden av Eikers historie bind 3.|Eiker Arkiv/Bjørn Kristoffersen}}'''[[Solbergelva]]''', med cirka 6000 innbyggere, er et [[tettsted]] i [[Nedre Eiker kommune]]. Navnet kommer av [[Solbergelva (elv)|Solbergelva]], ei lita elv eller bekk, som renner gjennom området og ut i Storelva eller [[Drammenselva]] som de fleste sier i dag. Andre navn på Solbergelva er [[Solbergbekken]] og [[Ulverudbekken]]. Navnet Solbergelva har nok sin opprinnelse i gårdsnavnet [[Solberg (Nedre Eiker)|Solberg]] (gårdsnummer 45). Fra kirkebøkene er "Solbergelf" brukt som stedsnavn så tidlig som i [[1687]].</onlyinclude>
 
   
 
   
Solbergelvas historie er sterkt knyttet til bedriften [[Solberg Spinderi]]. Spinneriet sysselsatte i mange år betydelige deler av stedets arbeidskraft. Bedriften sto også for utbygging av boliger til de ansatte. Stedet er ellers kjent for [[Solberg Sportsklubb]]. Klubben tok sølv i NM i fotball i 1952, samt flere NM-medlajer i bandy. Ved indrettsanleggene til Solberg Sportsklubb finner vi flerbrukshallen [[Solberg Sport- og Kultursenter AS]]<ref>http://www.solsport.no/</ref>. som ble innviet i august 1992. Bygget eies av [[Nedre Eiker kommune]], mens aksjene i driftsselskapet eies av Nedre Eiker kommune (51%), Solberg Sportskubb og diverse andre foreininger i bygda.
+
Solbergelvas historie er sterkt knyttet til bedriften [[Solberg Spinderi]]. Spinneriet sysselsatte i mange år betydelige deler av stedets arbeidskraft. Bedriften sto også for utbygging av boliger til de ansatte. Rundt bedriften var det et eget samfunn med skoler, [[Fredtun kapell|kapell]], boliger og sosialomsorg. I tillegg var det flere teglverk på stedet, blant andre [[Aaserud Teglverk]] og [[Solberg Teglverk]]. Stedet er ellers kjent for [[Solberg Sportsklubb]]. Klubben tok sølv i NM i fotball i 1952, samt flere NM-medlajer i bandy. Ved indrettsanleggene til Solberg Sportsklubb finner vi flerbrukshallen [[Solberg Sport- og Kultursenter AS]]<ref>http://www.solsport.no/</ref>. som ble innviet i august 1992. Bygget eies av [[Nedre Eiker kommune]], mens aksjene i driftsselskapet eies av Nedre Eiker kommune (51%), Solberg Sportskubb og diverse andre foreninger i bygda.
  
I sentrum av Solbergelva ligger [[Solberg Skole]], [[Killingrud Ungdomsskole]], [[Solbergsentret]], Solberg Sport- og Kultursenter AS, idrettsanleggene, Solberg Kapell [[Fredtun]] samt Solberg Spinderi.
+
I sentrum av Solbergelva ligger [[Solberg Skole]], [[Killingrud Ungdomsskole]], [[Solbergsentret]], Solberg Sport- og Kultursenter AS, idrettsanleggene, Solberg Kapell [[Fredtun kapell|Fredtun]] samt Solberg Spinderi. [[Solbergelva Jeger og Fiskeforening]] har også lokaler der, likeså [[Solbergelva Sanitetsforening]]. I sistnevntes lokaler holder også [[Solberg Hytteeierforening]] til.
 +
 
 +
[[Bodahls pukkverk]] ble opprettet ved Solbergelva i [[1934]].
 +
 
 +
== Se også ==
 +
* [[Richard Rasmussens bakeri]], ble drevet i Solbergelva i perioden 1907-1973.
 +
* [[Nedre Eiker maleklubb]], har leid lokaler i Solbergelva siden 1994.
 +
* [[Edvard Lund handelsgartneri]], har drevet i Solbergelva siden 1928.
  
 
==Referanser==
 
==Referanser==
 
{{reflist}}
 
{{reflist}}
 +
{{Eiker Leksikon}}
 +
 +
[[Kategori:Drammen kommune]]
 +
[[Kategori:Nedre Eiker]]
 +
[[Kategori:Tettsteder]]
 +
[[Kategori:Solbergelva|  ]]
  
[[Kategori:Nedre Eiker kommune]]
 
[[Kategori:Tettsteder i Buskerud]]
 
  
{{stubb}}
+
{{spire}}

Nåværende revisjon fra 3. jan. 2020 kl. 11:24

De gamle møllene i Solbergelva. Maleri av Bjørn Kristoffersen etter gammelt foto. Bildet har vært brukt på forsiden av Eikers historie bind 3.
Foto: Eiker Arkiv/Bjørn Kristoffersen

Solbergelva, med cirka 6000 innbyggere, er et tettsted i Nedre Eiker kommune. Navnet kommer av Solbergelva, ei lita elv eller bekk, som renner gjennom området og ut i Storelva eller Drammenselva som de fleste sier i dag. Andre navn på Solbergelva er Solbergbekken og Ulverudbekken. Navnet Solbergelva har nok sin opprinnelse i gårdsnavnet Solberg (gårdsnummer 45). Fra kirkebøkene er "Solbergelf" brukt som stedsnavn så tidlig som i 1687.

Solbergelvas historie er sterkt knyttet til bedriften Solberg Spinderi. Spinneriet sysselsatte i mange år betydelige deler av stedets arbeidskraft. Bedriften sto også for utbygging av boliger til de ansatte. Rundt bedriften var det et eget samfunn med skoler, kapell, boliger og sosialomsorg. I tillegg var det flere teglverk på stedet, blant andre Aaserud Teglverk og Solberg Teglverk. Stedet er ellers kjent for Solberg Sportsklubb. Klubben tok sølv i NM i fotball i 1952, samt flere NM-medlajer i bandy. Ved indrettsanleggene til Solberg Sportsklubb finner vi flerbrukshallen Solberg Sport- og Kultursenter AS[1]. som ble innviet i august 1992. Bygget eies av Nedre Eiker kommune, mens aksjene i driftsselskapet eies av Nedre Eiker kommune (51%), Solberg Sportskubb og diverse andre foreninger i bygda.

I sentrum av Solbergelva ligger Solberg Skole, Killingrud Ungdomsskole, Solbergsentret, Solberg Sport- og Kultursenter AS, idrettsanleggene, Solberg Kapell Fredtun samt Solberg Spinderi. Solbergelva Jeger og Fiskeforening har også lokaler der, likeså Solbergelva Sanitetsforening. I sistnevntes lokaler holder også Solberg Hytteeierforening til.

Bodahls pukkverk ble opprettet ved Solbergelva i 1934.

Se også

Referanser


Eiker Leksikons logo.jpeg Solbergelva inngår i prosjektet Eiker Leksikon og er lagt ut under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen.
Flere artikler finnes i denne alfabetiske oversikten. Ønsker du å bidra til delprosjektet? Kontakt Bent Ek på hans diskusjonsside!


Denne siden er en spire.
Du kan hjelpe den
til å vokse seg
stor og sterk!
Quercus robur1 ies.jpg
Denne sida er ei spire.
Du kan hjelpe henne
til å vekse seg
stor og sterk!