Solbergvassdraget (Nedre Eiker): Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
m (herkat, mindre finmasket)
m (fjerna lenke til sletta artikkel)
Linje 8: Linje 8:


== Kilder ==
== Kilder ==
*[[Gjermund Glittfjell]] og [[Anne Gallefos Wollertsen]], på nettstedet til [http://www.eiker.org/Artikler/Naeringsliv/Bedrifter_Forretningsdrift/mellomdamsmuren.htm Eiker Arkiv]  
Artikkelen er opprinnelig skrevet av: Gjermund Glittfjell og Anne Gallefos Wollertsen, på nettstedene til [http://eiker.org Eiker Arkiv].
 


[[Kategori:Nedre Eiker kommune]]
[[Kategori:Nedre Eiker kommune]]

Sideversjonen fra 19. mar. 2010 kl. 14:14

Solbergvassdraget er cirka 6 km langt og består av vanna/dammene Solbergvannet, Mellomdammen (med Kulpen), Nerdammen, Flatdammen, Vasshella og Karindammen. Vannet fra Solbergvannet renner i Seterbekken forbi Solbergsetra ved Mellomdammen og ned til Mellomdammen. Mellom Mellomdammen og Nerdammen er det i dag en granittmur. Fra Nerdammen renner vannet i Solbergbekken til en liten grunn og flat dam, Flatdammen. Derfra går bekken ned til Vasshella og litt lenger nede den siste og minste av dammene, Karindammen. Herfra renner vannet videre, og på flata vider bekken seg ut til det som kalles Ulverudbekken eller Solbergelva (elv). Vannet renner ut i Drammenselva der hvor Åserud Teglverk og Killingrud Teglverk i sin tid var lokalisert.

Vann fra dette vassdraget ga kraft til Solberg Spinderi helt fra starten i Solbergelva i 1821. Før spinneriets tid ga vannet kraft til både møller og sager i vassdraget.

Solberg Spinderi bygget sin egen kraftstasjon i Solbergelva, og i 1898 var monteringen av en 57 hk turbin klar. Den skulle drive spinneriet og sagbruket. I 1916 ble kraftstasjonen utbygd til 750 hk. Vannet ble da ført fra dammen Vasshella og inn i turbinrør direkte ned til kraftstasjonen.

Salg av Solberg Spinderis vannrettighter ble avsluttet den 11. august 1943. Da overtok Drammen kommune kraft- og strømleveransen. Samtidig ble fabrikkens kraftstasjon satt ut av drift.

Kilder

Artikkelen er opprinnelig skrevet av: Gjermund Glittfjell og Anne Gallefos Wollertsen, på nettstedene til Eiker Arkiv.