Sondre Furseth Dale (1994–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Sondre Furseth Dale 17 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Sondre Furseth Dale, 17 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).

Sondre Furseth Dale (født 19. februar 1994 i Haugesund, død 22. juli 2011 på Utøya) var leder av Haugalandet AUF og satt i styret for Haugesund Arbeiderparti. Han gikk på yrkesfaglinjen ved Karmsund videregående skole da han ble drept i terrorangrepet på Utøya.

Dale var en profilert ungdom i Haugesund. Han markerte seg som en dedikert ungdomspolitiker i AUF og som styremedlem i Haugesund Arbeiderparti. I tillegg var han engasjert i Natur og Ungdom, Filmklubben og i Backgammon-miljøet i byen. Han var også svært interessert i rock og spilte gitar og bass i tre rockeband, blant annet The Pop Culture Elite. Dale hadde et stort nettverk gjennom musikkmiljøet og fra politikken. Han beskrives som en kunnskapsrik og engasjert gutt som gikk hundre prosent inn for alt han var interessert i.

Han døde i vannkanten mellom Nakenodden og skrenten ned fra Kjærlighetsstien på Utøya.

Bisettelsen

Dale ble bisatt fra Vår frelsers kirke fredag 5. august 2011 og stedt til hvile på Vår Frelsers Gravlund.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland (SV) representerte regjeringen i gravferden og holdt tale, der hun blant annet sa:

Kjære alle, som i likhet med Sondre tror på fellesskapet, på gleden, på musikken, på den positive deltagelsen i samfunnet.

Sondre er død. Han var på Utøya for å delta i et politisk og sosialt fellesskap, for å gi av seg selv, sitt engasjement, sin musikk, sine tanker, for å lytte og lære, for å være enda mer nysgjerrig på kunnskap. Og så ble han et offer for en forskrudd manns holdninger og handlinger. Savnet og smerten kommer til å være der, men dere har hverandre.

Haugesunds ordfører Petter Steen jr. (H), leder i Haugesund Arbeiderparti Laila Thorsen og Espen Myklebust fra Haugaland AUF holdt taler under seremonien. Presten Tor Egil Eriksen forrettet.

AUF-vennen Espen Myklebust sa blant annet:

– Sondre var den snilleste, ærligste, koseligste personen jeg noen gang har møtt. Sondre var alltid smilende og positiv. Han var en mann som hadde mye å si. Han var en tankefull person som kunne bidra med synspunkt og løsninger. Han gjorde aldri noe halvveis. Sondre var en person som det var lett å bli glad i.

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

AUF og Arbeiderpartiet skrev i sitt minneord blant annet:

Sondre hadde mye på hjertet, og han fikk uttrykt seg både gjennom musikk og politikk. (...) Han var opptatt av de svake i samfunnet, og hadde et stort engasjement for skole-, kultur- og integreringspolitikk. (...) Sondre var opptatt av rocken som breddekultur og å skape gode vekstmuligheter for den store underskogen av rockeband i byen. Han arbeidet derfor for bedre øvingslokaler, muligheter til å lære av erfarne musikere, og hjelp til å få ny musikk ut til publikum. Dessuten engasjerte han seg for å gi ungdom under 18 år et kulturtilbud i Haugesund. (...)

Det er et tydelig uttrykk for samhold og støtte når 15 000 mennesker går i fakkeltog i Haugesund. Også i tiden som kommer må vi støtte hverandre og gi Sondres familie og venner den omsorg de trenger. Vi må stå opp for de verdiene Sondre representerte, og finne inspirasjon i den entusiasmen han var så kjent for.

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen.

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.[1]

Minnesteder

Etter terrorangrepene 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Haugesund kommunes 22. juli-minnesmerke er reist ved Haugesund rådhus og ble avduka 19. august 2012.

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". [2]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av det og legger ut en minnetekst på sin Facebookside. Under er minneteksten for Sondre Furuseth Dale i 2023.[3]

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Nedenfor er Dales minneboktekst avbildet.

Minnefond

Sondre F. Dales minnefond er en stiftelse som ble oppretta i Dales ånd i 2011, med formål om å gi økonomisk bistand til unge, uprofilerte kulturpersoner eller grupper med tilhørighet til Haugalandet, slik at de kan få realisere prosjekter som kan ha kulturpolitisk eller musikalsk tilsnitt. [4]

Referanser

  1. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  2. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.
  3. 22. juli-senteret: Sondre Furseth Dales bursdagsblomst 2023.
  4. Sondre F. Dales minnefond i Enhetsregisteret. Besøkt 03.04.2023.

Kilder og litteratur