St Hansfjellet (Skedsmo)

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 2. jan. 2020 kl. 13:58 av Cnyborg (samtale | bidrag) (Teksterstatting – «[[Kategori:Skedsmo kommune» til «Kategori:Lillestrøm kommune [[Kategori:Skedsmo»)
Hopp til navigering Hopp til søk

Utsiktspunktet St Hansfjellet i Bråteskogen ovenfor Strømmen stasjon gir god oversikt over Strømmen sentrum. Det er også godt overblikk mot Lillestrøm, Fet og Rælingen. Et tilfeldig sammenfall vises på et postkort fra 1938: Tårnene på de da nyoppførte Strømmen kirke (1929) og Lillestrøm kirke (1935) ligger fra denne synsvinkel i nøyaktig samme siktlinje.

St Hansfjellet var før andre verdenskrig et yndet samlingspunkt for mange i nabolaget. De fine fjellrabbene og den gode utsikten innbød familiene til å ta med seg nistekurven dit på søndagene for lek og hygge. Etter hvert kom krigen, og granskogen fikk lov til å vokse seg stor. Den fine utsikten ble borte, og søndagstradisjonen forsvant.

Harald Høstmælingen (1937-) bodde i Statsråd Ihlens vei 15 like ved St Hansfjellet. Han forteller:

29. april 1944 ble Kjeller flyplass bombet og en del voksne med kikkert sto på St Hansfjellet som nysgjerrige tilskuere. Jeg fikk også låne kikkerten noen øyeblikk, men fikk dessverre hverken fokus eller retning til å stemme. Kort etter krigens slutt i 1945 klarte noen å stjele en fallskjerm fra et lager på Kjeller. Få dager senere forsøkte jeg sammen med noen kamerater å foreta et fallskjermutsprang fra St Hansfjellet. Dette ble heldigvis stoppet av en voksen idet mitt første fallskjermhopp bare var minutter unna. Jeg berget helsa, og fallskjermstoffet ble til nydelig silkekjole til ett eller flere av barna til inngriperen.

Rundt år 2000 ble det foretatt en større opprydding i skogen ovenfor Martin Linges vei, og dermed kom den fine fjellrabben igjen fram i lyset. I 2009 inviterte Strømmen Vel og Sagelvas Venner til en stor Strømmenvandring med St Hansfjellet som hovedmål og rasteplass.


Litteratur

  • Stefferud, Alf og Steinar Bunæs: Strømmen I. Historier om stedet og folket. Utgitt av Sagelvas Venner og Strømmen Vel. Strømmen 2009.