Fredriksvern kirke

Fra lokalhistoriewiki.no
Sideversjon per 10. mai 2019 kl. 09:50 av Kallrustad (samtale | bidrag) (begynner på galleri)
Hopp til navigering Hopp til søk
Stavern kirke
StavernKirke.jpg
Foto: Rune A. Karlsen (2007).
Sted: Stavern
Byggeår: 1756
Endringer: Restaurert 2004.
Kirkegård: Stavern kirkegård
Kirkesamfunn: Den norske kirke
Bispedømme: Tunsberg
Prosti: Larvik
Prestegjeld: Stavern
Fellesråd: Larvik
Sokn: Stavern
Periode: rokokko
Arkitekt: Michael Johan Herbst
Materiale: tegl
Altertavle: 1756, «Korsfestelsen», maleri av Jacob Pedersen Lindgård.
Sitteplasser: 350

Stavern kirke, tidligere Fredriksvern kirke, er en korskirke i rokokkostil fra 1756. Den ble tegna av kommandør Michael Johan Herbst som garnisonskirke for Fredriksvern.

Dette var den første garnisonskirken i landet. Fram til 1799 hørte befolkninga utenom garnisonen til Tanum sokn. Stavern ble så i 1799 utskilt fra Tanum og innlemma i Fredriksvern sokn, nå Stavern sokn.

Det ble gjennomført en omfattende restaurering i 2004. De gamle kalkfargene hadde blitt overmalt med moderne maling, noe som ikke var vellykka. Det ble derfor jobba med å tilbakeføre fargene til det opprinnelige. Veggene er malt i rødt og gult. Opprinnelige var det rød tegl med gule kanter, men den løsbrente, nederlandske teglen tålte ikke det norske klimaet så godt. Veggene ble derfor kalka både ute og inne, og de opprinnelige fargene ble gjenskapt med maling. Taksteinen har mørk blå glasur. Over hoveddøra står Frederik Vs monogram. Uret over døra er fra 1756, og må trekkes opp manuelt to ganger i uka.

Kirken har ikke alter i øst slik det er vanlig. Av praktiske grunner ble den i stedet reist med alter i vest og inngang fra øst.

Altertavla ble malt av Jacob Pedersen Lindgård og installert til kirkens innvielse i 1756. Motivet er korsfestelsen. Tavla er skåret ut av Joen Jacobsen fra Skien, mens figurene er skåret av Hartvig Jochum Müller, en dansk orgelbygger.

Det ble installert glassmalerier av Borgar Hauglid i 1960.

Kilder

Galleri


Koordinater: 58.9974° N 10.03457° Ø