Steinar Jessen (1995–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Steinar Jessen 16 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Steinar Jessen, 16 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
Alta kommunes 22. juli-minnesmerke er reist i enden av gågata, nær Nordlysbadet og Nordlyskatedralen.
Foto: Ann-Marit Sæbønes (2021).

Steinar Jessen (født 17. januar 1995 i Kirkenes, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) var sekretær og nøkkelperson i Alta AUF, et av de største AUF-lagene i Finnmark. Han var nettopp ferdig med ungdomsskolen da han ble drept i terrorangrepet ved utescenen utenfor Kafébygget på Utøya.

Virke

Jessen vokste opp i Alta og meldte seg inn i AUF allerede som 14-åring. Allerede på sitt aller første møte stilte han til valg som styremedlem. Han var spesielt opptatt av skolepolitikk og ville være med på å skape en bedre skole, en skole uten mobbing. Hans sterke engasjement kom tydelig frem i diskusjoner og meningsytringer, blant annet i elevråd og samarbeidsutvalg.

Jessen var også en aktiv svømmer i Alta svømmeklubb, der han dessuten var instruktør.

Av kjente ble han beskrevet som en aktiv, sosial og omsorgsfull gutt. Han var ikke en som kunne stå og se på at noen var utenfor.

Familie

Hjemme etterlater han seg lillebroren Arild, lillesøster Sabrina, og mamma og pappa Karianne og Håvard.

Bisettelsen

Jessen ble bisatt fra Elvebakken kirke i Alta fredag 5. august 2011. Statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen (Ap) og ordfører Geir Ove Bakken (Ap) var to av talerne. Musikalske innslag ved Nils Anders Mortens fra Musikk i Finnmark på orgel, fiolinist Ingrid Marie Willassen, Hege Sofie Nilsen sang «Eg ser» av Bjørn Eidsvåg og «You raise med up» av Rolf Løvland. Leder i Alta AUF, Ådne Hindenes, holdt også tale, der han blant annet siterte Eskil Pedersens ord:

Han tok våre vakreste roser, men han kan ikke stanse våren.

Videre sa han:

Steinar var en av disse rosene og vil bli dypt savnet. Men drømmene og tankene til Steinar lever videre i meg og andre som vil ha en mer rettferdig og solidarisk verden.[1]

Minneord

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

(...) en gutt som var med på å prege AUF og imponere partiet. (...) Til tross for sin unge alder rakk Steinar å sette tydelige spor etter seg. Han rakk å gjøre en forskjell. (...) Steinar ville bidra for å få til et bedre samfunn. Han kjempet utrettelig for det han trodde på.

AUF-kamerater beskriver ham som kunnskapsrik, sosial, omsorgsfull og som en varm person. Han var en som brydde seg om andre. Steinar var umistelig. Uendelig mange vil savne ham - hver eneste dag, ikke bare i AUF, men i lokalsamfunnet, i Arbeiderpartiet, på skolen og i svømmemiljøet. (...)

Steinar visste hva han ville og trodde på. Over hele landet vil vi hedre ham og de andre som falt på Utøya. Vi skal hedre ham ved å fortsette å jobbe for en bedre skole, mot mobbing, for felleskap og mot intoleranse. Vi skal jobbe for det Norge han ønsket. (...)

Eskil Pedersen, Åsmund Aukrust, Tonje Brenna, Jens Stoltenberg, Helga Pedersen, Raymond Johansen.

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.[2]

Minneord fra Finnmark Arbeiderparti

Finnmark Arbeiderparti skrev blant annet følgende i sitt minneord om de omkomne fra Finnmark:

Finnmark Arbeiderparti sørger over tapet av 4 unge AUFere som mistet livet på Utøya 22. juli 2011. (...) For alle organisasjoner eller politiske parti er de unge framtiden, det nødvendige korrektivet, livsgnisten og det som gir mening i arbeidet. Når de unge rives bort mister man både tro og framtidshåp og det meningsløse kan ta overhånd.

Men en samlet nasjon har gjennom kollektiv motmakt vist at selv om foreldre har mistet det umistelige, sine egne barn, så er det allikevel en framtid etter dette. (...)

– Av Ingalill Olsen, leder i Finnmark Arbeiderparti.[3]

Minnesteder

Etter terrorangrepene, mot regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya i Hole kommune 22. juli 2011, ble det reist en rekke likearta minnesmerker i de fleste kommunene der ofrene kom fra. Alta kommunes 22. juli-minnesmerke er reist i enden av gågata, nær Nordlysbadet og Nordlyskatedralen.

Utøyas bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer, setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen".[4]

22. juli-senterets bursdagsmarkering

Hvert år markerer 22. juli-senteret bursdagen til ofrene etter terrorangrepene 22. juli 2011. Dette er bursdagsblomsten til Steinar Jessen, satt i resepsjonen i 22. juli-senteret 17. januar 2023:

Minnebok på Utøya

Ute på Utøya har AUF laga en «minnebok», der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Boka består av kryssfinerplater som er satt opp på en stang og som kan blas i. Den kom på plass i Hegnhuset i 2022, men er ikke komplett ennå. Alle ofrene har fått sin plass i «boka», så når tekstene og bildene er klare, vil de settes opp på riktig plass. Alle har minimum med navn, fødselsdato, hvilken kommune de kom fra og alderen de var i den 22. juli 2011. Nedenfor er Jessens minnebok avbildet.

Referanser

  1. Jorilldatter, Christel Beate: Steinar Jessen offer for terror: «Han var alltid så snill.» – Dypt savnet. Finnmark Dagblad, lørdag 30. juli 2011, forsida og s. 7. Digital versjonNettbiblioteket.
  2. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  3. Olsen, Ingalill: Finnmark sørger. Minneord for Henrik André Pedersen, Tina Sukuvara, Steinar Jessen og Åsta Helland Dahl fra Finnmark Arbeiderparti. Finnmark Dagblad, fredag 5. august 2011, s. 12. Digital versjonNettbiblioteket.
  4. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023.

Kilder og litteratur