Stetinden (Narvik)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk

Stetinden (norsk) eller Stáddá (Mal:Lulesamisk), også kalt Snetind, er et fjell på østsida av Tysfjorden i Narvik kommune med topp på 1391 moh. Den karakteristiske toppen, kjent som «ambolten», er synlig fra sju prestegjeld, og har i lange tider vært et viktig seilingsmerke. Fjellet ble i 2002 kåra til Norges nasjonalfjell av Reiseradioens lyttere, uten at dette førte til økt antall tilreisende.

På slutten av 1800-tallet begynte forsøkene på å bestige Stetinden. Tyskeren Paul Grussfeldt og nordmannen Martin Ekroll prøvde seg i 1888, men måtte gi opp. I 1889 prøvde så dansken Carl Hall og den norske fjellføreren Mathias Soggemoen seg, men heller ikke de kom helt til topps. Hall bygde en varde på fortoppen, som ligger omkring 500 meter øst for Stetinden på 1314 moh, og denne fikk navnet Halls fortopp etter ham. William Slingsby prøvde rett etter århundreskiftet, men heller ikke han klarte bestigningen. De første på toppen ble Ferdinand Schjelderup, Carl Wilhelm Rubenson og Alf Bonnevie Bryn, som kom seg opp den 30. juli 1910. Første vinterbestigning kom først i 1963, da Arne Næss, Ralph Høibakk og Kjell Friis-Baastad klatra opp østveggen. Arne Næss ble sammen med fire andre de første til å bestige vestveggen, noe som fant sted i 1966.

«Stetind i tåke» regnes som et av de mest kjente av Peder Balkes malerier. Det ble malt i 1864, og befinner seg i National Gallery i London.

Litteratur