Strandlykkja: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Ingen redigeringsforklaring
Ingen redigeringsforklaring
Linje 12: Linje 12:
I 1940 raste [[kampene ved Strandlykkja]] fra 14. til 17. april, da norske styrker forsinka den tyske framrykkinga nordover langs Mjøsa i retning [[Gudbrandsdalen]] og [[Trondheim]].
I 1940 raste [[kampene ved Strandlykkja]] fra 14. til 17. april, da norske styrker forsinka den tyske framrykkinga nordover langs Mjøsa i retning [[Gudbrandsdalen]] og [[Trondheim]].


Flere av jernbanestasjonene langs Mjøsa var utgangspunkt for flyktningeruter østovrer til Sverige. Disse rutene var organisert av  motstandsfolk i Oslo og Odalen. [[Marie Vestby|Marie Westby]] var ekspeditrise eller stasjonsmester på Strandlykkja og tok imot mange som ble møtt av odølingen [[Alf Nerhagen]].
Flere av jernbanestasjonene langs Mjøsa var utgangspunkt for flyktningeruter østovrer til Sverige. Disse rutene var organisert av  motstandsfolk i Oslo og Odalen. [[Marie Vestby|Marie Westby]] var ekspeditrise eller stasjonsmester på Strandlykkja og tok imot mange som ble møtt av odølingen [[Alf Nerhagen]].En dag han ikke møtte opp for å hente to fremmede karer som gikk og ventet på plattformen, ba hun dem inn slik at ikke noen av de førti soldatene som holdt til i ei brakke sør på stasjonen skulle oppdage dem. De to karene hadde kommet med et tidligere tog enn avtalt, så Alf Nerhagen kom etterhvert og Marie ble etter dette involvert i flyktningetrafikken han og brødrene han drev. 


==Kilder==
==Kilder==

Sideversjonen fra 23. sep. 2014 kl. 14:51

Flyfoto av området rundt Strandlykkja stasjon.
Foto: Widerøes flyveselskap (1959).

Strandlykkja er ei bygd i Stange kommuneHedmarken. Stedet ligger sør i kommunen ved Mjøsa, omkring halvannen mil nord for Minnesund.

Strandlykkja stasjon ble åpna som lastespor i 1882. Et stoppested for persontrafikk på Dovrebanen ble etablert i 1911, og i 1945 ble det oppgradert til stasjon. Den ble nedlagt i 1983.

Strandlykkja kapell er ei langkirke med 90 plasser, som ble oppført i 1915.

I forbindelse med utbygging av ny E6 og dobbeltspor på Dovrebanen i 2010-åra har det skjedd store endringer i området. Blant annet har flere eiendommer på Strandlykkja blitt ekspropriert, og hus er revet for å gi plass til nye traséer.

Under andre verdenskrig

I 1940 raste kampene ved Strandlykkja fra 14. til 17. april, da norske styrker forsinka den tyske framrykkinga nordover langs Mjøsa i retning Gudbrandsdalen og Trondheim.

Flere av jernbanestasjonene langs Mjøsa var utgangspunkt for flyktningeruter østovrer til Sverige. Disse rutene var organisert av motstandsfolk i Oslo og Odalen. Marie Westby var ekspeditrise eller stasjonsmester på Strandlykkja og tok imot mange som ble møtt av odølingen Alf Nerhagen.En dag han ikke møtte opp for å hente to fremmede karer som gikk og ventet på plattformen, ba hun dem inn slik at ikke noen av de førti soldatene som holdt til i ei brakke sør på stasjonen skulle oppdage dem. De to karene hadde kommet med et tidligere tog enn avtalt, så Alf Nerhagen kom etterhvert og Marie ble etter dette involvert i flyktningetrafikken han og brødrene han drev.

Kilder

Koordinater: 60.51168° N 11.24442° Ø