Forskjell mellom versjoner av «Sveitserstil»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
Linje 11: Linje 11:
 
{{thumb høyre|Ryen gård fra nordøst.jpg|Ryen gård fra nordøst|Per Klevan}}
 
{{thumb høyre|Ryen gård fra nordøst.jpg|Ryen gård fra nordøst|Per Klevan}}
  
 
+
[[Fil:Ryen gård fra nordøst.jpg]]
  
 
== Kilder ==
 
== Kilder ==

Revisjonen fra 23. okt. 2012 kl. 11:27

Arbeid pågår: Vennligst ikke rediger artikkelen mens arbeidet pågår. Se redigeringshistorikken for detaljer.

Det har trolig ikke vært gjort noen endringer på artikkelen den siste uka. I så fall kan denne markeringa fjernes, men sjekk redigeringshistorikken og eventuelt diskusjonssida først.

Sveitserstilen var en populær stilretning i Norge på siste halvdel av 1800-tallet. Stilen er oftest benyttet på hus og særlig villaer, men siden jernbanens framvekst i Norge sammenfaller med denne stilartens utvikling, er også flere jernbanestasjoner preget av sveitserstil. Langs Kongsvingerbanen finner man flere stasjoner i sveitserstil.

Kongsvinger stasjon i 2007
Foto: Trond Strandsberg

Kjennetegn

Stilen kjennetegnes av utoverhengende tak, symmetri i grunnplanen, store rom og verandautbygg i flere etasjer, ofte høye synlige grunnmurer og større vinduer enn tidligere. Fasadedetaljer av løvsagsarbeid og knipplingsverk gir disse bygningene særpreg. Bygningene var ofte malt i tre forskjellige farger. Èn hovedfarge og to farger som skulle fremheve de arkitektoniske detaljene. Fargene var lyse og spesielt hvitt ble brukt mye. På landsbygda fikk dette særlig innvirkning siden bebyggelsen tidligere var preget av tjærebrunt og andre jordfarger her. Sveitserstilen ble ikke kun benyttet i nye bygg. Mange eldre hus ble bygd om. Disse fikk høyere loft, veranda- påbygg, nye vinduer og nye tak. Disse endringene samsvarte med de retningslinjene ”Sunhedskommisjonen” fremmet for å bedre de hygieniske forholdene.

Ryen gård er et eksempel på ombygging og framstår i dag som en bygning i ren sveitserstil.

Ryen gård fra nordøst
Foto: Per Klevan

Ryen gård fra nordøst.jpg

Kilder

  • Lexau, S., Brekke, N. og Nordhagen, P. (2008). Norsk arkitekturhistorie . Oslo: Samlaget.