Forskjell mellom versjoner av «Svene kirke og kirkegård»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(lenker til Anders Olsen Holte)
(F1 for forsidevisning Svene)
Linje 1: Linje 1:
{{thumb høyre| Svene kirke Buskerud 2012.jpg| Svene kirke ligger i Flesberg kommune i Buskerud.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2012)}}  
+
<onlyinclude>{{thumb høyre| Svene kirke Buskerud 2012.jpg| Svene kirke ligger i Flesberg kommune i Buskerud.|[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2012)}}</onlyinclude>
 
{{thumb høyre| Svene kirkegård 2012 2.jpg| Svene kirkegård er inngjerdet av et gjerde av store kantsatte steinheller. |[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2012)}}  
 
{{thumb høyre| Svene kirkegård 2012 2.jpg| Svene kirkegård er inngjerdet av et gjerde av store kantsatte steinheller. |[[Bruker:Stigrp|Stig Rune Pedersen]] (2012)}}  
'''[[Svene kirke og kirkegård|Svene kirke og Svene kirkegård]]''' ligger i [[Flesberg kommune]] i [[Numedal]] i Buskerud, øst for [[Numedalslågen]] og vest for [[Numedalsbanen]]s trasé, på gården Svenesunds grunn.
+
<onlyinclude>'''[[Svene kirke og kirkegård|Svene kirke og Svene kirkegård]]''' ligger i [[Flesberg kommune]] i [[Numedal]] i Buskerud, øst for [[Numedalslågen]] og vest for [[Numedalsbanen]]s trasé, på gården Svenesunds grunn. </onlyinclude>
  
 
== Svene kirke ==
 
== Svene kirke ==
Svene kirke står på et gammel kirkested. Dagens kirke,  en laftet korskirke, ble oppført på initiativ fra daværende sogneprest Berthelsen, og ble innviet i 1738. Den har rundt 200 sitteplasset. Kirken  erstattet en stavkirke på stedet. Smijern fra denne stavkirken ble overført til den nye kirkens vestdør. Kirkens fire korsarmer og midtrommet utgjør kvadrater med sider på 5,5—6 meter. Tømmerveggene hviler på grunnmur av bruddstein, og veggene ble bordkledd utvendig i 1777. Reparasjoner ble fortatt og trebord erstattet på 1870-tallet.
+
<onlyinclude>Svene kirke står på et gammel kirkested. Dagens kirke,  en laftet korskirke, ble oppført på initiativ fra daværende sogneprest Berthelsen, og ble innviet i 1738. Den har rundt 200 sitteplasset. Kirken  erstattet en stavkirke på stedet. Smijern fra denne stavkirken ble overført til den nye kirkens vestdør. Kirkens fire korsarmer og midtrommet utgjør kvadrater med sider på 5,5—6 meter. Tømmerveggene hviler på grunnmur av bruddstein, og veggene ble bordkledd utvendig i 1777. Reparasjoner ble fortatt og trebord erstattet på 1870-tallet.</onlyinclude>
  
 
Altertavlen er Nattverden, malt på lerret i 1696 av Niels Bragernes, en kopi av alterbildet i [[Lyngdal kirke (Flesberg) | Lyngdal kirke]] i samme kommune. Den har en portalformet ramme fra 1748, skåret av Iver Øvstrud.
 
Altertavlen er Nattverden, malt på lerret i 1696 av Niels Bragernes, en kopi av alterbildet i [[Lyngdal kirke (Flesberg) | Lyngdal kirke]] i samme kommune. Den har en portalformet ramme fra 1748, skåret av Iver Øvstrud.
Linje 30: Linje 30:
 
[[Kategori:Gravlunder]]
 
[[Kategori:Gravlunder]]
 
[[Kategori:Bygninger fra 1730-åra]]
 
[[Kategori:Bygninger fra 1730-åra]]
 +
{{F1}}

Revisjonen fra 18. sep. 2015 kl. 12:36

Svene kirke ligger i Flesberg kommune i Buskerud.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)
Svene kirkegård er inngjerdet av et gjerde av store kantsatte steinheller.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Svene kirke og Svene kirkegård ligger i Flesberg kommune i Numedal i Buskerud, øst for Numedalslågen og vest for Numedalsbanens trasé, på gården Svenesunds grunn.

Svene kirke

Svene kirke står på et gammel kirkested. Dagens kirke, en laftet korskirke, ble oppført på initiativ fra daværende sogneprest Berthelsen, og ble innviet i 1738. Den har rundt 200 sitteplasset. Kirken erstattet en stavkirke på stedet. Smijern fra denne stavkirken ble overført til den nye kirkens vestdør. Kirkens fire korsarmer og midtrommet utgjør kvadrater med sider på 5,5—6 meter. Tømmerveggene hviler på grunnmur av bruddstein, og veggene ble bordkledd utvendig i 1777. Reparasjoner ble fortatt og trebord erstattet på 1870-tallet.

Altertavlen er Nattverden, malt på lerret i 1696 av Niels Bragernes, en kopi av alterbildet i Lyngdal kirke i samme kommune. Den har en portalformet ramme fra 1748, skåret av Iver Øvstrud.

Sakristiet er oppført samtidig med kirken, og tømmerveggene er laftet sammen med kirkens vegger. Kirken ble staffert av Anders Bentzen i 1749. Orgel gitt av sølvverksarbeidere og satt opp i 1797, reparert og endret i slutten av 1800-årene, restaurert av Ernst Junker i 1976. Kirken har to eldre kirkeklokker, den ene er lagt av E. Rønning i Christiania (1781), den andre av Anders Olsen HolteToten (1870).

Svene kirkegård

Svene kirkegård kjennetegnes av at den er inngjerdet av store kantsatte steinheller. Til noen av disse er det festet jernringer for tjoring av hester. En av hellene har en delvis leselig innskrift, datert 1810. Kirkegården har overbygget port i vest. Et eldre benhus ble overlatt til Lågdalsmuseet i 1939, da nytt uthus ble bygget på benhusets tomt.

På kirkegården finnes fragment av middelaldersk hjulkors av kleber, og enkelte støpejernskors fra 1800-tallet. Ellers er kirkegården av begrenset omfang, der bygdas gårdsnavn går igjen på gravminnene.

Galleri

Kilder og referanser