Sverresborg festning: Forskjell mellom sideversjoner

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
(kategorirydding)
({{bm}})
Linje 15: Linje 15:
[[Kategori:Kulturminner fra middelalderen]]
[[Kategori:Kulturminner fra middelalderen]]
[[Kategori:Etableringer på 1100-tallet]]
[[Kategori:Etableringer på 1100-tallet]]
{{bm}}

Sideversjonen fra 12. mai 2020 kl. 23:52

Sverresborg festning er en middelalderfestning i Bergen. Den ligger like ved Bergenhus festning, og regnes som en del av festningsanlegget Bergenhus. Festningen deler navn med Sverresborg i Trondheim, da begge ble reist av kong Sverre. Mens borgen i Trondheim falt ut av bruk allerede i middelalderen var Sverresborg en aktiv festning inn i moderne tid.

Borgen ble reist ved myrområdet Veisan, nå Koengen, i 1185. Den lå omkring 250 meter øst for kongsgården. Borgen hadde, i den første utformingen, antagelig kraftige ringmurer i stein, og trebygninger innenfor murene. I første halvdel av 1200-tallet skal det ha bodd rundt førti kvinner i borgen, og hundre mann var for lite til å forsvare den. Det fortelles også at i 1207 var det 600 mann der.

Borgen må ha blitt skadet under borgerkrigene. Håkon jarl bygde den opp igjen, men baglerne ga den hard medfart. Den har siden blitt revet og gjenoppbygget flere ganger. Under slaget på Vågen i 1665 var festningen aktiv, og det er betydelige rester etter 1600-tallsfestningen. På 1800-tallet ble den igjen bygget ut i forbindelse med Napoleonskrigene.

I 1946 ble syv personer som var dømt i rettsoppgjøret henrettet på Sverresborg.

Litteratur