Syvert Knudsen (1993–2011)

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
" Syvert Knudsen 17 år " er gravert inn i bronsesøylen på det nasjonale minnesmerket på Utøyakaia.
Foto: Eva Rogneflåten (2022).
Lyngdal kommunes 22. juli-minnesmerke er reist i Alleen uten for rådhuset i sentrum.
Foto: Jadranko Kudra (2021).
Plakett på Lyngdal kommunes 22. juli-minnesmerke, der det står: VI SKAL ALDRI GLEMME. 22. juli 2011 ble 77 mennesker drept i terroraksjoner i regjeringskvartalet i Oslo og på Utøya. Lyngdal mistet Syvert Knudsen (f.21.08.1993) på Utøya.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).
Detalj fra 22. juli-minnesmerket "Lysningen" ute på Utøya: Syvert Knudsen, 17 år.
Foto: Eva Rogneflåten (2023).

Syvert Knudsen (født 21. august 1993 i Lyngdal, død 22. juli 2011 på Utøya i Hole kommune) var sekretær i Mandal AUF og initiativtaker til Lyngdal AUF våren 2011. Han var nettopp ferdig med Vg2 i kokk- og servitørfag ved Mandal videregående skole og venta på lærlingplass, da han ble drept i terrorangrepet på Utøya.

17-åringen er blitt beskrevet som en sprudlende og entusiastisk gutt, som var både politisk engasjert og veldig musikkinteressert. Han spilte gitar og komponerte egne låter, som han la ut på YouTube. I 2011 deltok han på Ungdommens Kulturmønstring med en egenskreven låt.

Knudsen døde ved Stoltenberget nord på Utøya.

Begravelsen

Knudsen ble bisatt torsdag 4. august 2011 fra Lyngdal kirke, og med 700 besøkende var kirka fullsatt. Ett av 17-åringens forbilder, utenriksminister Jonas Gahr Støre, representerte regjeringa i begravelsen. Han hadde lagt merke til den unge gutten og sa i sin tale blant annet:

– Jeg stilte meg da spørsmålet om vi er flinke nok til å si tilbake til disse ungdommene at også de er forbilder, for oss. For det finnes ikke noe mer inspirerende for meg enn å møte så flott og engasjert ungdom, som Syvert og alle de andre på Utøya var.[1]

Etter seremonien i Lyngdal kirke ble kista ført til Austad kirke i Lyngdal.

Minnemarkering

Mandag 15. august 2011 ble det holdt en minnemarkering for Sivert Knudsen utenfor Vanse kirke, der Knudsen hadde vokst opp. Initiativtakerne var vennene Chris-Erik Fotland og Kai Kristensen, som syntes det var leit at mange ikke hadde hatt anledning til å komme i begravelsen midt i sommerferien. Lyngdalsordfører Ingunn Foss (H) og Farsundordfører Stein Ytterdal (Ap) holdt taler. Det samme gjorde sokneprest Erik Noddeland og Knudsens bonuspappa Håvard Melsnes. Et par av Knudsens egne melodier ble også sunget, og Silje Andreassen stilte med egenkomponert sang. Etter minnestunden kunne de som ville få tenne lys i kirka.[2]

Minneord fra AUF og Arbeiderpartiet

(...) I AUF ble han oppfattet som ivrig, hjelpsom og samtidig med en unik evne til å lytte og være ydmyk. Planen var at Syvert som nyvalgt leder i Lyngdal AUF skulle stå i spissen for AUFs valgkamp og vervekampanje til høsten. De som er igjen i Lyngdal AUF er bestemt på å fortsette Syverts arbeid. Vi vet det kommer til å bli tungt, men at det samtidig er det eneste riktige.

Også i lokalpartiet omtales Syvert som en svært ressurssterk ung mann. Han var spesielt engasjert i tilgangen på lærlingeplasser og i å få pusset opp ungdomsklubben i Lyngdal. Lederen i Lyngdal Arbeiderparti forteller at han var oppvakt, blid og enormt entusiastisk. Ingenting kunne stanse ham, sier han. Han ble stanset av en feig voldshandling. (...)

Eskil Pedersen Åsmund Aukrust Tonje Brenna

Jens Stoltenberg Helga Pedersen Raymond Johansen

På vegne av AUF og Arbeiderpartiet.[3]

Minnesteder

Etter terrorangrepene ble det reist likearta minnesmerker over hele landet i ofrenes hjemkommuner. [[22. juli-minnesmerke – Lyngdal kommune |Lyngdal kommunes 22. juli-minnesmerke]] er reist i Alleen, i parken utenfor kommunehuset.

det nasjonale minnestedetUtøyakaia (avduka 2022) har hvert dødsoffer fått sin egen bronsesøyle, der navn og alder er inngravert. Det er meningen at folk skal ta på det, slik at navnene kommer til å skinne mer og mer jo lenger tid det går.

Der finnes også flere minnesmerker som skal hedre samtlige 22.juli-ofre; Et midlertidig nasjonalt minnesmerkeJohan Nygaardsvolds plass i Oslo (avduka 2018), Jernrosene ved Oslo domkirke (avduka 2019) og Lysningen ute på Utøya.

22. juli-senterets bursdagsmarkering

På bursdagen til hvert terroroffer setter 22. juli-senterets ansatte en blomst i resepsjonen, tar bilde av den og legger ut en minnetekst på sin Facebook-side.[4] Her ved bursdagsblomsten satt i resepsjonen 21. august 2022.

Utøyas bursdagsmarkeing

På bursdagene til dødsofrene setter Utøyas ansatte en rød rose i navnet til vedkommende i minnesmerket "Lysningen". [5]

Minnebok på Utøya

AUF har laga en «minnebok» på Utøya, der familie og venner av terrorofrene har fått anledning til å skrive om og vise fram bilder av sine kjære. Nedenfor er Syvert Knudsens minnebok avbildet.

Utgivelser

Knudsen skrev egne sanger som han la ut på Youtube under kunstnernavnet "syvknu".[6]

Referanser

  1. Kleiberg, Gunnar, Geir Ingar Egeland og Lars Erik Larsen: – De er våre forbilder. nrk.no, 04.08.2011. Besøkt 15.08.2023.
  2. Foss, Henrik: Mintes Syvert Knudsen (17). Farsunds avis, tirsdag 16. august 2011, forsida og s. 4–5. Digital versjonNettbiblioteket.
  3. Minneord. AUF og Arbeiderpartiet: Slik minnes vi våre kjære. Ap og AUF har skrevet minneord om alle sine døde. Minneord på VG.no. 2011. Besøkt 16.09.2021.
  4. 22. juli-senterets bursdagsblomst til Syvert Knudsen 21.08.2022.
  5. Vi minnes 22.juli-ofrene - året rundt. Besøkt 17.04.2023. ]
  6. Knudsens låter på Youtube under kunstnernavnet syvknu. Besøkt 15.08.2023.

Kilder og litteratur