Forskjell mellom versjoner av «Tårnlåven fra Haukeliløkka på Gamlegrendåsen»

Fra lokalhistoriewiki.no
Hopp til navigering Hopp til søk
 
Linje 1: Linje 1:
 
{{thumb|tårnlåven.jpg|Telemarkskua Gullros og kalvene foran tårnlåven.|Lågdalsmuseet}}
 
{{thumb|tårnlåven.jpg|Telemarkskua Gullros og kalvene foran tårnlåven.|Lågdalsmuseet}}
'''[[Tårnlåven fra Haukeliløkka på Gamlegrendåsen|Tårnlåven fra Gamlegrendåsen]]''' kommer fra Trygve Haukelis løkke på [[Gamlegrendåsen]] i [[Kongsberg]]. Den ble flyttet til [[Lågdalsmuseet]] i [[1977]], og er i dag Norges eneste bevarte [[tårnlåve]]. I sølvverkstida fantes det mange tårnlåver på [[Kongsberg]], og fenomenet er også kjent fra [[Oslo]]. Her ble de kalt arklåver. Tårnet eller arken var et lite beboelsesrom som folk kunne oppholde seg i. Bygningstypen skal ha oppstått da det ble forbudt å oppføre egne beboelseshus på løkkene. Noen bygde også beboelsesrom i den ene ende av låven. Bergelåven i Håvet er et godt eksempel på dette. Fram til rundt 1970 lå det også en tårnlåve på Eilertsløkka på Gamlegrendåsen.  
+
'''[[Tårnlåven fra Haukeliløkka på Gamlegrendåsen|Tårnlåven fra Gamlegrendåsen]]''' kommer fra Trygve Haukelis løkke på [[Gamlegrendåsen]] [[Kongsberg]]. Den ble flyttet til [[Lågdalsmuseet]] i [[1977]], og er i dag Norges eneste bevarte [[tårnlåve]]. I sølvverkstida fantes det mange tårnlåver på Kongsberg, og fenomenet er også kjent fra [[Oslo]]. Her ble de kalt arklåver. Tårnet eller arken var et lite beboelsesrom som folk kunne oppholde seg i. Bygningstypen skal ha oppstått da det ble forbudt å oppføre egne beboelseshus på løkkene. Noen bygde også beboelsesrom i den ene ende av låven. Bergelåven i Håvet er et godt eksempel på dette. Fram til rundt 1970 lå det også en tårnlåve på Eilertsløkka på Gamlegrendåsen.  
  
 
== Kilder ==
 
== Kilder ==

Nåværende revisjon fra 4. des. 2015 kl. 11:13

Telemarkskua Gullros og kalvene foran tårnlåven.
Foto: Lågdalsmuseet

Tårnlåven fra Gamlegrendåsen kommer fra Trygve Haukelis løkke på GamlegrendåsenKongsberg. Den ble flyttet til Lågdalsmuseet i 1977, og er i dag Norges eneste bevarte tårnlåve. I sølvverkstida fantes det mange tårnlåver på Kongsberg, og fenomenet er også kjent fra Oslo. Her ble de kalt arklåver. Tårnet eller arken var et lite beboelsesrom som folk kunne oppholde seg i. Bygningstypen skal ha oppstått da det ble forbudt å oppføre egne beboelseshus på løkkene. Noen bygde også beboelsesrom i den ene ende av låven. Bergelåven i Håvet er et godt eksempel på dette. Fram til rundt 1970 lå det også en tårnlåve på Eilertsløkka på Gamlegrendåsen.

Kilder

Se også


Valknute Kaar 2009.gif Hele eller deler av Tårnlåven fra Haukeliløkka på Gamlegrendåsen er basert på en artikkel fra prosjektet Kulturminneløypa og er lagt ut på lokalhistoriewiki.no under lisensen cc-by-sa. Lokalhistoriewikis brukere kan fritt redigere og utvide artikkelen. Når artikkelen har fjernet seg tilstrekkelig fra originalen, kan dette merket fjernes.
Flere artikler finnes via denne alfabetiske oversikten.